Probleemjeugd leert moreel redeneren

Veel jongeren die een strafdaad begaan, komen snel weer in de problemen. Hoe kan je hun gedrag veranderen, zodat ze op het rechte pad blijven? Een groepstraining uit Amerika moet uitkomst brengen.

Op een tekening staan twee pubers naast een geparkeerde sportwagen – duidelijk niet van hen – waar de sleuteltjes inzitten. Kom op, laten we gaan rijden, zegt de een. Wat doe je als je de ander bent? luidt de bijbehorende vraag.

Deze ’probleemsituatie’ krijgen criminele jongeren voorgelegd als onderdeel van een nieuwe training in onder meer moreel redeneren. De training is onlangs formeel erkend, wat betekent dat wetenschappelijk is aangetoond dat hij werkt. Begin volgend jaar wordt hij breed ingevoerd in Nederland.

Psychotherapeut Bas Brown: „We proberen de jeugdigen tijdens de groepssessies op denkfouten te wijzen, zodat ze anders gaan redeneren en zich in de toekomst ook anders gaan gedragen.”

Brown is bij het Amsterdamse psychiatrisch centrum De Bascule eindverantwoordelijk voor de uit Amerika overgewaaide training Wsart. Dat staat voor Washington State Aggression Replacement Training.

Jatten die auto, luidt soms het antwoord op de vraag bij het plaatje met de mooie wagen, vertelt Brown. „Dat praten deze jongeren in hun hoofd recht. Bijvoorbeeld door te denken: ach, de eigenaar is rijk genoeg of hij is toch verzekerd, die krijgt wel weer een nieuwe.”

Dat is moreel niet juist, maar hoe leer je ze dat?

Lees morgen meer in Trouw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden