Probleem zit in verloederde huizen

Het bezoek dat minister Vogelaar gisteren bracht aan drie probleemwijken in Rotterdam viel haar mee. „Er zit ook veel kracht en enorme energie in deze wijken.”

Adri Vermaat

Het is niet alleen maar ellende in de arme wijken van Rotterdam. Zondagavond laat dronken minister Ella Vogelaar en haar gevolg een borrel in een café aan de Beijerlandselaan in Hillesluis. Het beviel de minister van wonen, wijken en integratie dat een onbekende haar een rondje gaf én haar aanzag voor tv-babe Bridget Maasland.

De minister bracht de nacht door in de Beukelaarsstraat in Hillesluis, waar de gemeente Rotterdam een woning aanhoudt voor gasten en ambtenaren die in de wijk hun voelhorens uitsteken. Hoe noodzakelijk dat is bleek nog vorige week, toen in de Beukelaarsstraat een verdachte werd opgepakt voor de roofmoord op banketbakker Albert de Heer, in het centrum van de stad. Voor de reputatie van Hillesluis deed die arrestatie er niet eens toe: de verpauperende wijk werd eerder zelf meermalen opgeschrikt door dodelijk geweld.

Winkelcentrum Boulevard Zuid, met de Beijerlandselaan en Groene Hilledijk, is al lang niet meer de geestdriftige levensader van weleer. Klassieke zaken als ijzerhandel Keller, banketbakker Van der Stelt en modemagazijn Hozeman zijn, toen het verval onherroepelijk bleek, ermee gestopt.

Nieuwe, veelal allochtone middenstanders hebben het moeilijk op deze plek en niet zelden eindigt hun gevecht voor een goede boterham in een faillissement. De huren van hun winkels zijn te hoog, terwijl klanten het vaak laten afweten. „Fascinerend”, is de indruk die Boulevard Zuid op Vogelaar maakt tijdens de vroege maandagwandeling, als zij met voorbijgangers en winkelpersoneel een praatje maakt.

De ’rotte kiezen’ in Hillesluis, en naderhand Bloemhof en de Tarwewijk, heeft de minister snel in de gaten. „Het is een groot probleem om grip te krijgen op het particulier woningbezit. Soms zijn de eigenaren niet eens bekend. Vaak willen zij helemaal niet renoveren en traineren ze de boel jarenlang. Het onteigenen zou sneller moeten, eventueel via landelijke regelgeving. Nu zie je overal in de wijken gerenoveerde panden tussen de ouwe boel en dat ergert.”

De minister wil veel, geeft zij toe. „De rode draad moet ’perspectief’ zijn. Een minimalistisch cursusje Nederlands is niet voldoende. Dat verdampt, zodra de mensen het niet kunnen gebruiken. Onveiligheid? De professionals hier zeggen: ’Het gaat beter’. Maar ik hoor vandaag van veel mensen dat ze zich niet veilig voelen. Dan moet er toch iets aan de hand zijn. Misschien wel gebrek aan sociale binding, het gevoel van ’We maken met z’n allen de wijk’.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden