Probleem opgelost: een raadsledenscout

Gemeentebelangen Ede werft voor raad

Koos van Boven (69) uit Bennekom scout raadsleden voor Gemeentebelangen Ede (anno 1966). Hij was jarenlang het partijboegbeeld. Gemeentebelangen Ede is coalitiepartij en levert de wethouder voor sociale zaken in de gemeente Ede.

Raadsleden zijn lastig te vinden. Herkent u dat?

Van Boven: "Veel mensen vinden het sympathiek om op de lijst te staan. Als je ze dan vertelt dat ze kans lopen op een raadszetel, zeggen ze snel: zet me maar ergens onderaan. In tegenstelling tot wat je elders hoort, hebben we niet zo gek veel moeite hoeven doen om kandidaat-raadsleden te vinden. De lokaal gewortelde kandidaten melden zichzelf. Zo zit één nieuwkomer bij onze eerste tien in de ondernemingsraad van het Nationale Park De Hoge Veluwe. Veel mensen die we hadden, staan weer op de lijst. Als je hoort hoeveel kennis en ervaring er uit de raad vertrekt, houd je je hart vast."

Gaat werven altijd zo makkelijk?

""Nou, in 1998 hadden we eens een jonge kandidaat die zijn eigen agenda bleek te hebben. Maar we hebben nooit problemen om mensen te vinden. Wel is het zo: je weet niet van te voren wat hun capaciteiten zijn. Onze partij stelt als voorwaarde dat je ingevoerd bent in het lokale machten- en krachtenveld en dat je expertise meeneemt. Het raadslidmaatschap is een aparte tak van sport. In de politiek maak je vrienden en vijanden. Daar moet je tegen kunnen. Zelf vind ik het ontzettend leuk met allerlei dingen in de samenleving bezig te zijn. Je krijgt zo een bredere oriëntatie."

Wat is jullie geheim?

"Dat is onze no-nonsensecultuur. Geen luchtfietserij. We zijn geen one-issuepartij. En ook geen partij met een algemene ledenvergadering waarin mensen die zich vier jaar niet hebben laten zien, ineens bepalen hoe de lijst eruitziet."

Hoe bent u zelf gescout?

"Ik was voorzitter van voetbalvereniging Bennekom en ontmoette bij vergaderingen de vicevoorzitter van de Edese Boys, ook oprichter van Gemeentebelangen. Die vroeg me. Ik stond in 1990 op zijn lijst. In 1994 weer. Toen kwam ik tot mijn schrik in de raad. Ik vond het meteen leuk."

Kan uw partij de decentralisaties van het Rijk aan?

"Dat is een grote zorg. Daar heb ik het met onze wethouder over gehad. De raadscommissie moet meteen na de verkiezingen, met raadsleden van alle partijen, twee weken het bos in voor opleiding, vind ik."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden