Probleem-jongeren laten vmbo mislukken

AMSTERDAM - Maak van het vmbo een gedegen beroepsopleiding en vang kinderen met gedrags- en opvoedingsproblemen elders op. Dit stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau voor in een rapport over 'sociale cohesie' in Nederland.

Het imago van het vmbo, waarin het voormalig vbo en mavo zijn opgegaan, wordt steeds slechter door de grote toestroom van probleemleerlingen. Het vmbo verzorgt behalve de vier zogeheten leerwegen ook 'leerwegondersteunend onderwijs' voor leerlingen die vroeger naar het speciaal voortgezet onderwijs gingen. Leerlingen uit sociaal lagere milieus en allochtonen vormen de hoofdmoot van het leerwegondersteunend onderwijs.

Intussen heeft bijna de helft van de voormalige vbo-scholen nog geen mavo gevonden om mee te fuseren. Ouders sturen hun kinderen liever naar een zelfstandige mavo of mavo-havo-vwo-school dan naar een vmbo-vestiging. En ze hebben daarin geen ongelijk, vindt het SCP. Het 'klimaat' op deze scholen is beter dan op vmbo scholen: er is minder agressie en minder schooluitval. Door de schaalvergroting in het onderwijs is het voor scholen eenvoudig klassen samen te stellen van ongeveer gelijk niveau. Hierdoor komen leerlingen uit verschillende milieus juist minder met elkaar in contact dan vroeger.

Het vmbo kan op deze manier niet slagen, vindt het SCP. Bij onderzoek geeft zestig procent van de voortijdige schoolverlaters aan dat hun vertrek 'iets' met de sfeer op school te maken heeft. Omdat deze schoolsoort juist de zwakkere leerlingen opleidt is dit zeer ongewenst.

Het vmbo kan alleen een succes worden als het een gedegen vakopleiding met een goed perspectief op een beroep of vervolgopleiding wordt, aldus het Planbureau. Zo'n opleiding moet ook eisen kunnen stellen aan de leerlingen om een positief imago te krijgen. Te veel probleemleerlingen passen daar niet bij. Daarnaast vindt het SCP dat er hard gewerkt moet worden aan een betere relatie tussen school en leerling op het vmbo en er aandacht moet komen voor de cultuurverschillen tussen de allochtone en autochtone leerlingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden