Proberen de Thaise kiezer te overtuigen met selfies en schouderklopjes

Parlementskandidaat Parit Wacharasindhu op campagne in Phlap Phla, een district in Bangkok. Beeld Ate Hoekstra
Parlementskandidaat Parit Wacharasindhu op campagne in Phlap Phla, een district in Bangkok.Beeld Ate Hoekstra

Vijf jaar na een militaire coup zijn er vandaag verkiezingen in Thailand, al zullen ze niet helemaal eerlijk zijn. Op pad met een jonge politicus die zich niet laat weerhouden.

In het districtskantoor van Wong Thong Lang, in het hart van Bangkok, loopt een stadsinspecteur met uitgestoken hand op Parit Wacharasindhu af. Een grote glimlach tekent zijn gezicht. “Mijn dochter had het over jou. Ze zegt dat ik op je moet stemmen”, zegt de in een grijs uniform geklede inspecteur terwijl hij de jonge man de hand schudt.

De 26-jarige Parit is al drie maanden op campagne om een parlementszetel te veroveren bij Thailands eerste verkiezing sinds de militaire coup in mei 2014. Volgens de militaire junta die het land sindsdien bestuurt, moeten de verkiezingen de democratie herstellen. Er zijn echter grote twijfels over de eerlijkheid van de stembusgang. Het leger lijkt helemaal niet bereid het bestuur van het land over te dragen aan een gekozen regering.

Gewaagd bezoek

Het houdt Parit en duizenden andere Thai niet tegen op campagne te gaan. De aspirant-politicus gaat in het districtskantoor op de foto met een kiezer. Hij begroet een vrouw met een wai, een typisch Thaise begroeting, en geeft een schouderklopje aan een man in uniform. Het is een gewaagd bezoek, want de huidige regering verwacht van deze ambtenaren dat ze op een pro-juntapartij stemmen. “Maar het is goed om hier te zijn. Want de kandidaat die straks wint, moet met deze mensen samenwerken”, weet Parit.

De Democrat Party, waarvoor Parit kandidaat is, is een van de partijen die zegt juntaleider Prayuth Chan-ocha niet te zullen steunen als hij tracht opnieuw premier te worden. Prayuth, die bij de staatsgreep de leiding had en vervolgens premier werd, zegt dat zijn werk nog niet af is. Een van de partijen die meedoet aan de verkiezingen, Phalang Pracharat, heeft hem genomineerd als premierskandidaat.

Parit is fel tegenstander van Prayuth. “Hij hoort onze steun als premier niet te krijgen. Ik wil dat Thailand een liberale democratie is, met democratische verkiezingen en een goed functionerende economie”, zegt hij. “De huidige overheid heeft gefaald. De economie is achteruitgegaan, de corruptie toegenomen en er is onvoldoende toezicht op de regering.”

Parit, een neef van oud-premier Abhisit Vejjajiva, loopt een politiebureau binnen. Nog meer selfies en Thaise begroetingen. Als hij vraagt wat het grootste probleem is in deze wijk, komt er direct reactie. “Dronken bestuurders”, zegt een politieman vanachter zijn bureau.

Mensenrechtenorganisaties zijn kritisch over de stembusgang. Volgens Human Rights Watch heeft de militaire regering niet de omstandigheden gecreëerd voor vrije en eerlijke verkiezingen. De organisatie wijst onder meer op de wijdverspreide mediacensuur, het strafbaar stellen van kritiek op de junta en het deelnameverbod voor een prominente oppositiepartij. De partij Thai Raksa Chart werd onlangs door een rechtbank verboden omdat ze de grondwet overtrad toen ze een populaire prinses als premier nomineerde.

Struikelblok

In Phlap Phla, een district in Bangkok, gaat het zevenkoppige team van Parit de wijk in. Ze delen folders en kaartjes uit. “Op een gemiddelde dag lopen we negen tot tien kilometer. Het record voor één dag ligt op 23.000 stappen”, vertelt campagnemedewerker Chaiyamparwaan Manpianjit die de afgelegde afstand bijhoudt met een app op zijn telefoon.

Het grootste struikelblok bij de verkiezingen ligt bij de nieuwe grondwet die de junta heeft ingevoerd. Daarin staat onder meer dat het leger de 250 senaatsleden aanwijst. Samen met de 500 parlementsleden die zondag worden gekozen bepalen zij wie premier wordt. Volgens critici zullen de senaatsleden Prayuth steunen, omdat zij door het leger worden aangewezen. Prayuth heeft dan nog maar 126 stemmen uit het parlement nodig om door te gaan als premier.

Alleen daarom al worden dit geen eerlijke verkiezingen, zegt Pavin Chachavalpongpun, een politiek analist en criticus van het militaire bewind. “Met zulke clausules in de grondwet kunnen we onmogelijk zeggen dat deze verkiezingen vrij en eerlijk zullen zijn. De junta heeft alles al in stelling gebracht om de macht te houden.”

Parit wordt intussen aangesproken door Pimpa Wattanopat, de eigenaresse van een lokaal restaurant. “Je bent nog erg jong, maar veel mensen hier zullen op je stemmen”, zegt ze. De aspirant-politicus bedankt de vrouw voor haar steun. Maar een overwinning boeken zal ook in dit district niet eenvoudig zijn, weet hij.

Lees ook:

Rappers dagen de Thaise militaire junta uit met rake teksten

De teksten van de groep Rap Against Dictatorship liegen er niet om. Ze zijn helemaal klaar met de militaire junta die Thailand al ruim vier jaar bestuurt. Maar de populaire rap kan ook zomaar de lont zijn in het politieke kruitvat dat Thailand is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden