Pro Patria ziet af van demonstratie in Gouda

Pro Patria gaat vandaag niet in Gouda demonstreren. De nationalistische groepering wilde protesteren tegen de komst van een grote moskee, maar heeft het demonstratieverzoek na bedreigingen ingetrokken. Dat schrijft Pro Patria op de eigen facebookpagina.

De groepering zou bij het gemeentehuis van Gouda demonstreren. De Muslim Defence League en een antifascistische groep hadden tegendemonstraties gepland. Pro Patria schrijft dat er gewelddadige acties tegen hen beraamd werden. De politie kan niet zeggen of er aangifte is gedaan.

Ismael Ibn Adam van de Muslim Defence League (MDL) zegt dat zijn organisatie nu ook niet naar Gouda komt. "Het is goed nieuws dat Pro Patria besluit niet te demonstreren. Nu wachten wij af hoe Gouda beslist over de moskee." MDL is voor de komst van het gebedshuis. De gemeenteraad beslist op 11 maart of een fusiemoskee tussen drie islamitische gebedshuizen er gaat komen. Vanwege de omvang wordt die al 'megamoskee' genoemd.

Nu Pro Patria heeft afgezegd, heeft de rechts-extremistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) aangekondigd in Gouda te betogen. Voorman Constant Kusters mikt voor zijn demonstratie op april. "Dit is al de zoveelste keer dat Pro Patria een demonstratie heeft afgeblazen, wij willen dat bewoners hun ei kwijt kunnen." Kusters gelooft niet dat de groepering is bedreigd. "Het is gewoon een internetclubje dat niet genoeg mensen op de been kan brengen."

Pro Patria demonstreerde in augustus vorig jaar in de Haagse Schilderswijk tegen fundamentalistische moslims. Die demonstratie liep uit de hand toen jongeren stenen naar de betogers gingen gooien. Een vervolgdemonstratie in de Schilderswijk zegde de organisatie af, ze was het oneens met de plek die burgemeester Van Aartsen haar toewees.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden