Pro life versus Right to die

AMSTERDAM - De websites van Amerikaanse 'pro-lifers' en 'right to die-aanhangers' schieten als paddestoelen uit de grond. De discussie over euthanasie bloeit in de VS. Vooral op het Internet slaan de partijen elkaar met propaganda om de oren.

Wie gaat zoeken op de pagina's van Interlife vindt veel anti-euthanasie propaganda, maar ook doorverwijzingen naar andere groeperingen, zoals NotDeadYet: Een club van aan rolstoel gebonden mensen die ageren tegen euthanasie. Zij reageren fel op patiënten als Austin Bastable, die hun leven versneld willen beëindigen.

Ernstig verlamd door multiple sclerose en nauwelijks meer tot iets in staat, liet de 53-jarige Bastable op internet weten in de nabije toekomst zelfmoord te gaan plegen, daarbij door anderen geholpen. Hij besloot zijn leven af te sluiten met een Internet-kruistocht voor legalisering van hulp bij zelfdoding en zette met hulp van de Right to die-beweging eigen websites op.

In reactie zette de Campaign Life Coalition een 'Red Austin Bastable-hompepage' op: Daarop wordt onder andere een (verzonnen) groep mensen beschreven, verzameld aan de voet van een flatgebouw, waarop iemand op het punt staat een man in een rolstoel naar beneden te duwen. Beneden roept iemand luid dat de rolstoelrijder het 'recht heeft om te springen'. De schreeuwer probeert de menigte ertoe te brengen met hem mee te roepen. Hij wil dat de wet wordt veranderd, opdat de persoon die duwt niet kan worden vervolgd. T-shirts worden uitgedeeld en sommige mensen in de menigte beginnen de man zelfs aan te moedigen. “Klinkt dit ongelooflijk? Het gebeurt echt!”

De Coalition riep lezers op Austin op andere gedachten te brengen. Bastable's e-mailbox is overspoeld met 'Christelijke Liefde'. Zoveel dat hij zijn e-mail maar heeft afgeschaft. Acht maanden na het opzetten van zijn Internet-pagina maakte Bastable een eind aan zijn leven, geholpen door de omstreden arts Jack Kevorkian.

Journalisten, artsen, kerken, allemaal hebben ze speciale websites waarop ze hun mening over euthanasie naar buiten brengen en fel uithalen tegen de andere partij. Niet alleen het debat wordt op Internet gevoerd: Ook de dood zelf is on-line. In glanzende paarse letters, tegen de achtergrond van een een schitterende sterrenhemel. “Vooruitgang in de kunst en wetenschap van het naar wens sterven”, staat er op de eerste pagina van Deathnet. Op 10 januari 1995, zetten de Canadese John Hofsess, filmcriticus uit Vancouver, en de Amerikaan Derek Humphrey, schrijver van een 'zelfmoordboek', deze site van de samenwerkende 'Right to die'-organisaties op.

Levensbedreigende ziekten, doorverwijzingen naar medische bibliotheken, in memoriams, titels van boeken met zelfmoordtips. Iedereen die op de hoogte wil blijven, kan er op zoek. Onder de aangeboden waar: een 'op maat gemaakte Exit Bag' van 30 dollar. Een stevige zak voor over het hoofd, die in combinatie met pillen of andere medicijnen kan worden gebruikt voor zelfmoord. Het ontbreekt niet aan reacties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden