Pro-Israëlische militie SLA weg uit stad Djazzin

De aanstaande Israëlische premier Ehoed Barak is akkoord gegaan met het vertrek van de pro-Israëlische militie SLA uit de stad Djazzin, in het zuiden van Libanon.

Dat zeggen Israëlische militaire bronnen. Barak herhaalde in de noordelijke stad Kirjat Sjmona dat hij binnen een jaar de Israëlische soldaten weg zal halen uit het zuiden van Libanon, na een verdrag dat de veiligheid van het noorden van Israël waarborgt.

Israël beheerst sinds 1978 een 'veiligheidszone' in het zuiden van Libanon, met de hulp van Libanese bondgenoten. Die opereren sinds 1985 onder de naam SLA. Het SLA is ontmoedigd door de vele operaties van de Hezbollah-militie, die grote aanhang heeft in het zuiden van Libanon. Na de verkiezingszege van Barak gelooft het SLA er helemaal niet meer in. Inwoners van Djazzin, die na het vertrek van SLA wraakacties vrezen, mogen zich van Israël vestigen in andere delen van de 'veiligheidszone'.

Hezbollah krijgt hulp van Syrië, dat met de acties in Zuid-Libanon druk uitoefent op Israël om de in 1967 bezette Golanprovincie terug te geven. Volgens de Israëlische krant Jediot Achronot laat Barak een gezant in New York onderzoeken of Syrië weer over vrede wil praten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden