Pro-islamkoers splijtzwam binnen Protestantse Kerk

religie | De onderwerpen islam en Europa leiden tot een kloof tussen protestanten. Kerkleiders zouden de ogen sluiten voor de gewelddadige kant van de islam en te pro-Europa zijn.

GERRIT-JAN KLEINJAN en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

De discussie over de islam, vluchtelingen en Europa verdeelt de Protestantse kerk in Nederland (PKN). De landelijke leiding van de kerk gaat volgens critici voorbij aan euroscepsis van veel kerkleden en vaart een 'eenzijdige links-liberale' koers. Bovenal zouden de leiders van het kerkgenootschap, dat bijna twee miljoen leden telt, de ogen sluiten voor de gewelddadige kanten van de islam.

"Veel vluchtelingen hangen een zeer strikte variant van de islam aan. Ik voel geen enkele behoefte om me daarmee te verbinden. Het is niet verstandig dat een kerkleider dat wel wil", zegt predikant Henk-Jan Prosman uit Nieuwkoop. Hij krijgt bijval van zijn collega Willem Maarten Dekker uit Waddinxveen: "De kerkleiding spreekt veel te naïef over de islam."

Dekker en Prosman reageren op uitspraken die landelijk-secretaris (scriba) René de Reuver vandaag in een interview in de Verdieping doet. De Reuver, die sinds afgelopen voorjaar de kerk leidt, noemt de islam 'een godsdienst die vrede wil'. "Als je de Tien Geboden neemt en de Koran, dan kom je eigenlijk op hetzelfde uit." Ook stelt hij dat de Europese eenwording een project is 'in lijn met het evangelie'.

Verschillende kerkleden en predikanten, onder wie Prosman en Dekker, zijn al enige tijd zeer kritisch over de koers van de kerk. Volgens hen vervreemdt de kerkleiding zich van de leden. "Er loopt een kloof door de kerk", zegt Dekker. Hoe breed de onvrede leeft, is op basis van cijfers niet te zeggen. Maar Prosman en Dekker staan zeker niet alleen, zo merken de twee predikanten in gesprekken met collega's en kerkleden.

Volgens de bezwaarmakers vergeet de kerkleiding het meer conservatieve deel van de leden. Prosman wijst op cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). "Daaruit blijkt ook dat kerkleden maatschappelijk eerder conservatief zijn."

Volgens Dekker zijn de uitspraken van De Reuver 'nauwelijks te onderscheiden van GroenLinks, de SP of soms D66'. "Waarom klaagt de PKN wel de staat aan als het gaat om bed, bad en brood voor vluchtelingen, maar hoor je haar niet over voltooid leven?"

Vooral de verzoenende houding ten opzichte van de islam is een doorn in het oog, merken Prosman en Dekker. Prosman: "Waarom zou de kerk altijd moeten verbinden? De kerk weert wat haar belijden weerspreekt, staat er in de kerkorde. Wat meer distantie ten opzichte van de islam zou daarom wenselijk zijn. Het is geen vanzelfsprekende bondgenoot. Ik heb contact met christelijke vluchtelingen uit Pakistan en Afghanistan. Die zijn vele malen kritischer op de islam dan de PKN voor waar wil hebben."

Prosman heeft begrip voor de PVV-stemmer. Die zijn er ook in de kerk, zo vertelde hij onlangs ook in het tv-programma 'Pauw'. Ook Dekker ziet steun voor Wilders, vooral bij jongeren. Dekker: "Ik begrijp ze wel, ook al leg ik altijd uit dat Wilders waanzinnige opvattingen heeft over het verbieden van de Koran. Er is een ideeënstrijd gaande tussen islam en christendom. Daar hoor ik de landelijke kerk niet over."

DE VERDIEPING 10

Interview kerkleider René de Reuver

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden