Pro-homowet is door de Senaat, mede dankzij mormonen

De mormoonse senator Orrin Hatch, donderdag in Washington. Beeld afp

Voorvechters van homorechten kregen donderdag in de Amerikaanse Senaat steun uit onverwachte hoek. Een wetsvoorstel tegen homodiscriminatie werd met meerderheid van stemmen aangenomen, onder meer dankzij Republikeinse mormonen.

Het zogeheten Employment Non Discrimation Act-voorstel verbiedt werkgevers, uitzendbureaus en vakbonden om bij sollicitaties en promoties onderscheid te maken op basis van geaardheid. Van de 64 senatoren die vóór stemden, waren er 10 Republikein. Van die subgroep waren er maar liefst 5 mormoon. 32 senatoren stemden tegen, onder wie 2 mormonen.

'De kerk wil behulpzaam zijn waar ze kan, zo lang ze maar niet ingaat tegen haar eigen geweten', vertelt Orrin Hatch (79) in de New York Times. Hatch, een van de langstzittende senatoren en een voormalig mormoons bisschop, liet zich eerder dit jaar overtuigen door een geloofs- en partijgenoot. Nu vindt ook hij dat de antidiscriminatiewet zich prima laat rijmen met de kerkleer.

Discriminatie, daar kun je alleen maar tegen zijn
De uitslag is opmerkelijk, want mormonen staan van oudsher kritisch tegenover homorechten. Vijf jaar geleden voerden mormoonse politici in Californië nog felle oppositie tegen het homohuwelijk.

Vorige maand noemde kerkleider Dallin Oaks het homohuwelijk nog 'immoreel'. De kerkelijke doctrine is 'Gods waarheid' en derhalve onveranderlijk. Toch lijkt de kerk ook milder te worden. Op een speciale website over homo-thema's noemt ze homoseks zondig, maar stelt de kerk ook dat ze 'uitreikt naar al Gods kinderen, inclusief homo's en lesbiennes'.

Wat senator Hatch betreft is het homohuwelijk niet te vergelijken met dit nieuwe wetsvoorstel. Het openstellen van het huwelijk zou van een hele andere orde zijn dan het tegengaan van discriminatie. Minder ongelijkheid, vindt Hatch, daar kan niemand tegen zijn. 'Je moet niet ontslagen kunnen worden vanwege je geaardheid', stelt zijn mormoonse collega-senator Harry Reid in de Times. 'Net zomin als vanwege het feit dat je mormoon bent.'

 
De kerk wil behulpzaam zijn waar ze kan, zo lang ze maar niet ingaat tegen haar eigen geweten
De mormoonse senator Orrin Hatch
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden