Privéklinieken hekelen groeiplafond

Operatiekamer in de privékliniek Bergman Clinics in Naarden. 'Ons tarief is gemiddeld vijftien procent lager.' (FOTO WERRY CRONE) Beeld
Operatiekamer in de privékliniek Bergman Clinics in Naarden. 'Ons tarief is gemiddeld vijftien procent lager.' (FOTO WERRY CRONE)

amsterdam – - „We verwijderen nu de schroef....”, zegt orthopeed Henk van der Hoeven. En inderdaad: met wat wroeten peutert hij een schroef uit een knie.

Jeroen den Blijker

De ingreep, aan de kruisband van de knie, heeft plaats in de Bergman Clinics in Naarden. Van der Hoeven staat in een operatiekamer beneden. Met oog op de hygiëne worden zijn verrichtingen boven, in een grote vergaderkamer, op een scherm door journalisten gevolgd.

Zo op het oog lijkt het een gewone operatiekamer in een doorsnee ziekenhuis. Maar Bergman Clinics is een medische kliniek zoals Nederland er inmiddels ruim driehonderd telt. Ze leggen zich toe op een beperkt aantal medische ingrepen en beconcurreren daarmee de traditionele ziekenhuizen. Maar hoe lang nog? Want minister Schippers wil de jaarlijkse groei van de ziekenhuiszorg tot 2,5 procent beperken. Dat plafond gaat ook gelden voor deze klinieken.

„Daarmee dreigt het kind met het badwater te worden weggegooid”, waarschuwt boven in de vergaderzaal Jak Dekker als de multimediaverbinding is uitgeschakeld. Dekker is zelf directeur van een medische kliniek en tevens vicevoorzitter van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), de belangenorganisatie van medische centra. ZKN lobbyt al maanden om het voornemen van Schippers van tafel te krijgen. Zo liet de belangenclub in december al weten dat minstens de helft van de klinieken in de financiële problemen komt als zij niet hun geplande groeistrategie kunnen volgen. Een argument dat bij Schippers begrip oogstte, maar niet tot aanpassing van haar beleid leidde.

Daarom deed ZKN er gisteren in Naarden nog een schepje bovenop, met de presentatie van een rapport van onderzoeksbureau Boer & Croon. Centrale boodschap: de klinieken kunnen tot en met 2012 liefst 800 miljoen euro aan zorgkosten besparen. Op voorwaarde natuurlijk, dat ze de ruimte krijgen. „Want ons tarief is gemiddeld 15 procent lager dan dat van ziekenhuizen”, licht Dekker toe. Dat kan, omdat de klinieken zich sterk specialiseren en geen grote overhead kennen. Bovendien zijn patiënten, door de persoonlijke aanpak van de klinieken, tevredener, concludeert Boer & Croon.

Dat de minister zo talmt, begrijpt Dekker natuurlijk wel. „Zij heeft een dilemma. De huidige ziekenhuizen doen veel van hetzelfde en bieden zorg voor iedereen. Maar je moet je afvragen of dat efficiënt is.” De overheid moet daarom wat hem betreft meer regie voeren in de ziekenhuiswereld en daarmee dus ook meer ruimte bieden aan de medische klinieken. Dekker: „Om in plaats daarvan de groei te beperken tot 2,5 procent, is onjuist. Dat is zó oud-ziekenhuisdenken. Als dat doorgaat, worden wij inderdaad slachtoffer van ons eigen succes.”

Dekker krijgt bijval van Bergman-directeur Willem Koelewijn. Hij trekt een parallel met de spoorwegen, die lijnen schrapten waar bussen rendabeler waren. Zo zou ook de overheid te werk moeten gaan, vindt hij. „Het is immers de taak van de overheid om minimale basiszorg te regelen. Nu hebben ziekenhuizen te veel het idee dat het een godgegeven recht is om te doen wat ze doen.” Uiteindelijk wordt daar de zorg niet beter van, maar wel duurder, vindt hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden