Privékliniek schiet tekort

DEN HAAG - De kwaliteit van de zorg in particuliere klinieken schiet op vele punten nog steeds tekort. In eenderde van de klinieken is er geen beleid om infecties te voorkomen en ontbreekt het aan de juiste apparatuur en aan deskundigheid om instrumenten te steriliseren.

In meer dan de helft van klinieken waar cosmetische ingrepen worden verricht, werken alleen basisartsen, waarbij het de vraag is of ze voldoende deskundig zijn. De particuliere klinieken hebben geen landelijke kwaliteitsnormen.

Dit staat in een rapport van de Inspectie voor de gezondheidszorg dat gisteren is aangeboden aan minister Hoogervorst van volksgezondheid. De inspectie constateert dat er vergeleken met een jaar geleden, toen twintig klinieken aan een onderzoek werden onderworpen, nauwelijks vooruitgang is geboekt. De inspectie bracht deze klinieken een vervolgbezoek en onderzocht daarnaast 25 nieuwe klinieken. Nog dit jaar zal de inspectie de rest van de particuliere klinieken (er zijn 110 bekend) bezoeken.

In een begeleidende brief aan de minister schrijft inspecteur-generaal Kingma dat in de particuliere klinieken 'de voorwaarden voor verantwoorde zorg nog lang niet geborgd' zijn. In dertien van de onderzochte klinieken zijn geen procedures om patiënten te informeren over hun behandeling. Zorgelijk is het volgens de inspectie dat er vergeleken met een jaar geleden minder afspraken zijn over de bereikbaarheid van de arts na een ingreep. In slechts de helft van de klinieken is het klachtrecht geregeld in overeenstemming met de wet.

Protocollen, gebaseerd op veldnormen, voor de selectie en behandeling van patiënten en voor de organisatie van de zorg zijn er nauwelijks. De inspectie zal de Nederlandse vereniging voor plastische chirurgie en de Nederlandse vereniging voor dermatologie en venereologie vragen om snel normen te ontwikkelen voor ooglidcorrecties, liposuctie, rimpelbehandeling met laser en facelifts. Daarbij moet ook aandacht zijn voor de bekwaamheid van de artsen. De klinieken wekken vaak hoge verwachtingen die volgens de inspectie niet altijd reëel zijn. Geschermd wordt met termen als 'esthetisch' of 'cosmetisch chirurg', terwijl dat geen wettelijkgeregelde kwalificaties zijn.

De Tweede Kamer is geschokt door het rapport. Een meerderheid vindt dat de inspectie de namen moet publiceren van de klinieken die niet aan de kwaliteitsnormen voldoen. De Nederlandse Raad van Particuliere Klinieken meldt dat er begin volgend jaar een keurmerk zal komen. Volgens een woordvoerster voldoen alle twintig leden al aan de eisen van de inspectie. De raad wil leden voortaan dwingen zelf hun inspectierapport te publiceren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden