Privégegevens Postcodeloterij op straat

null Beeld

Via een site van de Postcodeloterij waren de afgelopen dagen persoonsgegevens van deelnemers te achterhalen. Wie lukraak een 'gelukscode' intikte, kreeg de adresgegevens van andere deelnemers te zien.

Dat schrijft de Volkskrant.
De fout werd ontdekt door de Rotterdammer Martin Ackermans. Hij is geen whizzkid, maar een handelaar in tweedehands boekenkasten. Vele mensen kregen in de afgelopen tijd een persoonlijke gelukscode voor de loterij in de bus. Hij vulde donderdag per ongeluk een verkeerde code in en kreeg zo het telefoonnummer, adres en mailadres van een andere deelnemer op zijn scherm.
Ackermans probeerde nog wat nummers en kreeg zo meer gegevens op zijn scherm. Hij meldde dit in een blog.

De organisatie Bits of Freedom, die opkomt voor privacy op het internet, wijst er in de krant op dat dit soort lekken steeds vaker voorkomt. Een van de risico's is dat de gegevens worden doorverkocht aan andere bedrijven. Bijvoorbeeld aan andere loterijen.
Ook kunnen oplichters met de gegevens aan de haal gaan. Soms worden abonnementen afgesloten op naam van iemand anders. "Maar er zijn ook mensen die ineens merken dat ze een vorkheftruck hebben besteld, waarvoor ze moeten betalen. Wij horen heel vaak over spookafschrijvingen. En de bewijslast ligt altijd bij mensen zelf."

De Postcodeloterij ziet het probleem niet. "Vorige week belden heel veel mensen ons omdat ze hun gelukscode niet konden invullen", zegt een woordvoerder. Daarom werd de site aangepast. "We wisten dat het zo mogelijk was om gegevens van anderen te zien, maar iedereen vult in principe toch zijn eigen code in? Wij hebben verder geen klachten gehad. En de meeste gegevens zijn ook te vinden in de telefoongids."

De Postcodeloterij had toegezegd de gegevens vrijdag nog onbereikbaar te maken. Zondag was dat echter nog niet gebeurd. Een woordvoerder was maandag niet direct bereikbaar om toe te lichten wat voor actie inmiddels is ondernomen.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam noemt het niet meer van deze tijd dat de Postcodeloterij hiermee ongestraft kan wegkomen. Hij zegt stomverbaasd te zijn dat de gegevens willens en wetens online zijn gezet. Daarmee overtreedt de Postcodeloterij volgens hem de Wet bescherming persoonsgegevens.
Het College bescherming persoonsgegevens kan de dader een dwangsom opleggen zolang de gegevens blijven staan. Als de dader de gegevens meteen weghaalt, blijft een sanctie echter uit. "Dat vind ik niet meer van deze tijd", zegt Van Dam. "Bescherming van privacy hoort zwaarder te wegen en wie moedwillig persoonsgegevens op straat gooit, verdient straf."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden