Privédebat over euthanasiewet

BRUSSEL - 'Killing on demand' was de oorspronkelijke werktitel van de hoorzitting over euthanasie die vanavond plaats heeft in het Europees parlement in Straatsburg. Joost Lagendijk (GroenLinks) sprak maandag al cynisch over een 'tribunaal', met de bedoeling brandhout te maken van de Nederlandse euthanasiewetgeving, zoals die door de Tweede Kamer is aangenomen.

Aan de basis van de heisa over euthanasie ligt de Europese Volkspartij (EVP), de christen-democraten in het Europarlement. Zij wilden vorige maand na hun congres in Berlijn, waar al een resolutie was aangenomen, een debat in het Europees parlement. Ze hadden gemerkt dat er in Europa grote bezorgdheid bestaat over de Nederlandse wetgeving.

Maar het plan ging niet door. De EVP werd ervan beschuldigd over de rug van Europa de Nederlandse Eerste Kamer bij de behandeling van het wetsontwerp onder druk te willen zetten. Bovendien, over zo'n gevoelig en controversieel onderwerp een kort debatje houden, dat kan niet, oordeelden met name de liberalen en sociaal-democraten in het Europarlement.

En dus blijft het in Straatsburg bij een privé-initiatief van twee christen-democraten, de Duitse en Nederlandse europarlementariërs Peter Liese en Maria Martens. Naast Hans Blokland (RPF/SGP/GPV) hebben zij enkele buitenlandse collega's van andere fracties benaderd, onder wie de Britse oud-minister van volksgezondheid John Bowis.

,,Het wordt verkocht als hoorzitting, maar dan niet volgens de Brusselse regels'', beweert een fractiemedewerker. ,,De bedoeling van dergelijke hoorzittingen is dat er een evenwicht bestaat tussen voor- en tegenstanders. Dat is hier hoogst twijfelachtig. Hier wordt vooral één kant van de zaak belicht, is mijn stellige overtuiging.'' Minister Borst was gevraagd om haar visie te komen geven, maar zij haakte af.

Bij de initiatiefnemers is ook Hiltrud Breyer, lid van de Duitse Groenen in het Europarlement. Hoewel de Groenen in Duitsland de opvattingen over euthanasie niet delen met hun Nederlandse collega's in de Europese fractie, heeft deelname aan de hoorzitting van vanavond niet tot interne ruzie geleid. In een brief aan de fractie licht Heide Rühle, delegatieleider van de Duitse Groenen, het standpunt van haar partij toe. Zij voegt er met nadruk aan toe dat de Groenen zich onder geen beding laten misbruiken voor een EVP-campagne tegen euthanasie. Rühle legt ook uit dat vanwege de Duitse geschiedenis de Nederlandse euthanasiewet in haar land geen steun zou krijgen. Zij onderstreept dat dit geenszins een veroordeling inhoudt van de autonome beslissing van het Nederlandse parlement.

Minister Borst mag dan vanavond afwezig zijn, de organisatoren hebben desondanks zes Nederlanders bereid gevonden tekst en uitleg te geven en hun eigen opvattingen toe te lichten. Het gaat om woordvoerders van, onder meer, de juristenvereniging Pro Vita, de Nederlandse patiëntenvereniging en het Nederlands artsenverbond. Ook enkele buitenlandse deskundigen zijn uitgenodigd. Of met het verslag van deze bijeenkomst de EVP, de grootste fractie in het Europarlement, een nieuwe poging zal ondernemen om euthanasie op de agenda van een volgende zitting te krijgen, is nog niet zeker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden