Privé wordt politiek, zelfs in Frankrijk

Affaire president Hollande komt uit op moment dat hij beleid radicaal moet omgooien

PARIJS - President François Hollande zet een zekere Franse traditie voort. Hij heeft een geheime liefde en de Fransen kan dat niet schelen. Toch is zijn liaison met de actrice Julie Gayet ook een politieke kwestie.

Schandalig, dit gaat alle perken te buiten, een ontsporing, is er dan niets meer heilig? Zo luidde ongeveer de reactie op de onthulling vrijdag van pulpbald Closer dat Hollande er een vriendin op nahoudt. Dat Closer de foto's afdrukte waarop is te zien hoe een gehelmd staatshoofd het appartement van zijn geliefde verlaat, wordt erg gevonden. Met de relatie heeft niemand iets te maken.

Volgens een eerste peiling, die zaterdag werd gehouden door het bureau Ifop, is meer dan driekwart van de bevolking het hier mee eens. Maar het is duidelijk dat de zaak, of men dat nou wil of niet, ook een politieke dimensie heeft.

Om te beginnen doorkruist de onthulling de communicatiestrategie van de president die juist vandaag in het Elyséepaleis zijn halfjaarlijkse persconferentie geeft. Hij staat op het punt een grote ommekeer in zijn beleid aan te kondigen omdat de economische strategie van zijn regering heeft gefaald.

Geen enkel doel is bereikt, om te beginnen met de steeds herhaalde belofte dat de werkloosheid zou dalen. De staatsschuld loopt verder op, het begrotingstekort slinkt tergend langzaam. Van de aantrekkende economie profiteert Frankrijk de komende tijd waarschijnlijk veel minder dan het had gedaan als er andere keuzes waren gemaakt.

Hollande staat nu voor de taak zijn voor een groot deel traditioneel socialistische partijgenoten en weerspannige kiezers te schofferen. Hij moet ze vertellen dat er geen alternatief is voor een sociaal-liberale kuur van bezuinigen op de uitgaven en lastenverlichting voor het bedrijfsleven.

Dit beladen optreden vangt dus aan onder ongunstige omstandigheden. De aandacht gaat ook uit naar 'first girlfriend' Valérie Trierweiler, die, sinds zij Closer onder ogen kreeg, in het ziekenhuis verblijft. Hollande heeft aangekondigd later in de week zijn privésituatie op te helderen, maar dat hij er ook vandaag vragen over krijgt, zal hij waarschijnlijk niet kunnen vermijden.

Daarbij heeft Hollande zelf, als kandidaat, beloofd dat met hem aan het roer het privédomein privé zou blijven. Dit om zich te onderscheiden van Nicolas Sarkozy, zijn flamboyante voorganger. Sarkozy werd het kwalijk genomen dat hij zijn geluk met een nieuwe vrouw etaleerde nadat hij door zijn echtgenote was verlaten.

Dat Hollande het op dit gebied niet beter doet, kan niet alleen op het conto van Closer worden geschreven. Ook presidenten zijn in het vizier van de schandaalpers terechtgekomen, dat ontkennen zou naïef zijn.

Dan is er nog de imagoschade in het buitenland, waar de media de escapades van Hollande breed hebben uitgemeten. "Het komt als het bewijs dat Frankrijk een lichtzinnig land is", aldus politicus Pierre Lellouche. "Als een bewijs voor het feit dat wij meer talent hebben voor dit soort strapatsen dan voor economische hervormingen." Zijn partijgenoot Jean-François Copé deed daar nog een flinke schep bovenop: "Als ze het in het buitenland over ons hebben, gaat het over Dieudonné of deze affaire."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden