Privé moet ook echt privé zijn

Een burgemeester heeft wel recht op enige privétijd, maar dat kan nooit in een openbare ruimte zijn. Daar is altijd voorbeeldig gedrag vereist, menen de meeste lezers.

Misbruik

Dat een burgemeester van onbesproken gedrag moet zijn, lijkt mij evident. De inhoud van de opmerkingen van Onno Hoes vind ik wel erg ordinair voor een burgemeester die zich nota bene in een dienstauto verplaatst. Ook schijnt hij zijn werkagenda te hebben getoond. Onno Hoes misbruikt ook nog zijn positie om een jongen te imponeren en te versieren. Dat kan echt niet voor een burgemeester. Dat de jongen werkte voor 'Pownews' maakt het allemaal nog ordinairder. Een burgemeester heeft uiteraard recht op een privéleven, maar laat dit dan ook echt in een privé-omgeving plaatsvinden. Dat verkleint de kans op pijnlijke situaties.

Joke Roenhorst-Jansen Warnsveld

Niet controleren

Een burgemeester is naast voorbeeldig burger en voorzitter van de gemeenteraad, ook gewoon een mens. Onno Hoes dus ook. Ik vind het voldoende als mensen in zo'n rol, zichtbaar streven naar voorbeeldig gedrag. Voor de privétijd verwachten we dat ook, een beetje, maar we gaan dat niet controleren. Journalisten, of activisten, die inbreken in die privésituatie, overtreden een (morele) wet op de bescherming van onze privacy.

Henk Daalder Nuenen

Visitekaartje

Het dagelijkse bestuur van een gemeente heet niet voor niets burgemeester en wethouders. Het feit dat de burgemeester als eerste wordt genoemd betekent gewoon dat zijn rol in de gemeente voorbeeldig moet zijn. In zijn doen en laten moet hij uitstralen dat hij er in zijn functie is voor de burgers van zijn stad. Tenslotte is hij ook een visitekaartje voor de stad of plaats waar hij burgemeester van is.

Willem Vizee Tiel

Zes woorden

Moet een burgemeester altijd voorbeeldig gedrag vertonen? Daar heb ik maar zes woorden voor nodig: Ja dus, ... in openbare ruimten wel.

Rudy Prager Noordgouwe

Streven

Ja, de burgemeester dient dit als norm altijd na te streven. Maar je mag niet verwachten dat hij of zij ook altijd voorbeeldig gedrag vertoont. Immers, een mens is niet gehouden het onmogelijke te doen.

Eduard Disch Maastricht

Authentiek

Voor mij hoeft een burgemeester niet altijd voorbeeldig te zijn. Stel dat ik Maastrichtenaar zou zijn en tevreden met de manier waarop de burgemeester zijn ambt vervult. Als een burgemeester 24 uur representatief moet zijn, leidt dit tot hypocriet en onecht gedrag; moet hij dan zijn seksuele verlangens onderdrukken en de horeca mijden? Ik pleit ervoor dat een burgemeester zichzelf mag zijn, waardoor hij authentiek blijft. Hij hoeft dan geen energie te steken in het verborgen houden van normale menselijke behoeften. Als hij zichzelf in zijn schaarse privétijd goed kan opladen, kan hij zijn ambt optimaal vervullen. 24 uur in control zijn, is voor niemand vol te houden, en niet gezond.

Saskia Verbeeten Arnhem

Spruitjesgeur

Nederland wordt steeds meer een landje waar angst regeert en wordt gecultiveerd. In dit veranderend beeld past voor mij ook de enorme heisa rond de 'affaire-Hoes'. Veel reacties ademen een spruitjesgeur. Dit stoort me enorm. Zolang iemand binnen de in dit land geldende wetten blijft, heeft ieder mens recht op een privéleven. Als een sensatiebelust joch met verborgen camera een burgemeester aan de schandpaal wil nagelen, is er maar één gepaste reactie: negeren.

Petra van der Kaaij Delft

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden