OpinieBrief van de hoofdredactie

Privé en werk zijn nu helemaal samengesmolten

Politiek redacteur Wilma Kieskamp verspreidde deze week via Twitter een foto van een uitgestorven redactie van Trouw, gemaakt door vormgeefster Anita Huisman. Bijna uitgestorven. ‘Zoek de hoofdredacteur’, had ze er bij vermeld. De foto staat vandaag in de Verdieping, bij het artikel over thuiswerken. Op de foto zijn twee redacteuren te zien en als je heel goed kijkt, is het minuscule stipje linksboven ondergetekende. Alle andere redacteuren en freelancers, waren thuis. Aan het werk.

Eén weekendmagazine

En elke dag kwam de krant uit, alsof er niets aan de hand was. Maar het leven is door Covid-19 totaal van slag en dus ook ons leven. Meer dan 95 procent van de Trouw-redactie werkt van huis uit. De krant is iets dunner, omdat er minder advertenties zijn en er minder sport- en cultuuraanbod is. Ook ligt er vandaag één magazine op de deurmat, in plaats van de gebruikelijke twee. De voor- of achterkant – het is maar hoe u het ‘boekje’ openslaat – is Letter&Geest of Tijd. Een noodoplossing.

Hiermee helpen we de krantenbezorgers, die sneller één magazine kunnen insteken dan twee. Dat is handig omdat de krantenbezorgers die niet ziek zijn in meer wijken kranten moeten bezorgen. Niet alleen Trouw, maar ook de Volkskrant, het AD, regionale kranten, De Telegraaf, NRC, Nederlands Dagblad en Het Financieele Dagblad. Een simpel krantje in de bus stoppen is er allang niet meer bij, kranten bezorgen is een klus die precisie en nauwkeurigheid vereist.

Vooral op zaterdag als alle magazines er ook bij zitten. In veel wijken worden nu, vanwege het tekort aan bezorgers of vanwege de diversiteit aan kranten, de magazines op vrijdagavond bezorgd.

Vergaderen en dan je band plakken

Als redactie ontwikkelen we nieuwe routines en glijden werk en privé in elkaar over. Vergaderen via ‘Google hangouts’ (video-vergaderen), kinderen bij de les houden, interviewen met de telefoon of video, wandelingetje door de buurt, stukje tikken of artikel vormgeven, beetje onkruid wieden, band plakken, overleggen met collega’s.

Wat vroeger door de arbeidsdeskundigen sterk werd ontraden, gebeurt nu moeiteloos, privé en werk zijn samengesmolten. Je vergeet soms in welke realiteit je zit en anderen kijken mee. Voor sommigen is dit heel pittig, als je werkt en woont met partner en twee kinderen, op vijftig vierkante meter. Mogelijk maandenlang.

Het nieuwe coronavirus leidt tot hechtere relaties, meer kinderen en meer scheidingen, is mijn voorspelling. Maar zorgt ook voor eenzaamheid en rouwverwerking in je eentje. Je kan niet meer bij de uitvaartdienst zijn van de overleden moeder van een goede vriend of naar een verjaardag van een bekende. Een collega moet in isolatie omdat bij een familielid corona is ontdekt. Binnenkort gaan drie collega’s – Wim Boevink, Rob Schouten en Joop Bouma – met pensioen. Een afscheidsborrel is niet mogelijk. Als onze ‘intelligente lockdown’, woorden premier Rutte, een keer voorbij is, gaat we met zijn allen in een soort après carnaval, is mijn tweede voorspelling. Dan gaan we los.

Hoopvol signaal

Gelukkig kan het concern, DPG Media, waartoe ook Trouw behoort, een stootje hebben, mailde gisteren bestuursbaas Erik Roddenhof het personeel. Net als de rest van het bedrijfsleven, krijgt het concern harde klappen. Op de advertentieinkomsten wordt flink ingeleverd. Daar staat tegenover dat er veel nieuwe abonnees bijkomen, omdat er grote behoefte is aan journalistiek die nadenkt, betrouwbaar is en van hoge kwaliteit. Dat is een hoopvol signaal in deze barre tijden.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden