Private Benjamin...

Private Benjamin

Belinda van de Graaf

Regie: Howard Zieff; VS, 1980. Met Goldie Hawn, Eileen Brennan en Armand Assante. Net 5, 15.30-17.40 uur.

Soldatenklucht met Goldie Hawn als een jonge verwende vrouw die in de huwelijksnacht plots weduwe wordt en het besluit neemt om zich aan te melden bij het leger.

Billy Elliot

Regie: Stephen Daldry; Engeland, 2000. Met Jamie Bell en Julie Walters. RTL 4, 22.45-00.45 uur.

Tegen de achtergrond van de Britse mijnstakingen in 1983 ontdekt een 11-jarige mijnwerkerszoon dat hij liever balletschoenen dan bokshandschoenen draagt.

Full Metal Jacket

Regie: Stanley Kubrick; Engeland/VS, 1987. Met Matthew Modine, R. Lee Ermey en Vincent D’Onofrio. SBS 6, 23.20-01.35 uur.

Sterk Vietnam-drama van Stanley Kubrick, gebaseerd op de roman ’The Short-Timers’ van Gustav Hasford. Eerst volgen we een aantal mariniers die in een trainingskamp worden gedrild door instructeur Hastings, een mooie rol van voormalig marine-instructeur R. Lee Ermey. Daarna zien we dezelfde mariniers terug in Vietnam, door Kubrick nagebouwd in een Londense studio. Een film over de vernietigende werking van oorlog.

Spider

Regie: David Cronenberg; Canada/Engeland, 2002. Met Ralph Fiennes, Bradley Hall, Miranda Richardson, Gabriel Byrne, Lynn Redgrave en John Neville. België 2, 00.05-01.40 uur.

Ralph Fiennes is een schizofrene man die terugkeert naar het Londense East End om verschrikkelijke jeugdervaringen opnieuw te beleven. De Canadese cult-regisseur David Cronenberg trekt een mooi ’Kammerspiel’ op, waarin échte en gefantaseerde herinneringen door elkaar lopen, precies zoals in het gelijknamige boek van Patrick McGrath. Het brengt Spiders verwarde geest niet alleen ontstellend dichtbij; het speelt ook een bepalende rol bij de ontrafeling van Cronenbergs metaforisch getoonzette psychodrama.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden