Privacywaakhond CBP laat tanden zien

(Novum) - Het CBP gaat strenger optreden tegen overtredingen van de privacywetgeving. De privacywaakhond gaat vaker onaangekondigde onderzoeken doen naar mogelijke overtreders en veelvuldiger dreigen met hoge boetes. Dat laat het College Bescherming Persoonsgegevens maandag weten op de Europese Dag van de Privacy.

Volgens voorzitter Jacob Kohnstamm komt de privacy steeds meer in het geding en zijn burgers zich daar niet goed van bewust. Overtreding van de regels brengt het gevaar met zich mee dat de complete identiteit van burgers kan worden 'gestolen'. Daarmee kunnen bijvoorbeeld fraudeurs hun slag slaan.

Kohnstamm maakt zich zorgen dat niemand meer onbespied door het leven kan gaan. Hij verwijst naar de OV-chipkaart, waarop veel persoonlijke gegevens van reizigers staan en waarvan een deel van de beveiliging is gekraakt. Ook rekeningrijden, het elektronisch kinddossier, het elektronische patiëntdossier en het koppelen van allerlei bestanden en dossiers baart hem zorgen.

Het CBP heeft op Europese privacydag op de website mijnprivacy.nl een formulier geplaatst waar mogelijk misbruik van persoonsgegevens snel kan worden gemeld. Volgens Kohnstamm kunnen wegens het krappe budget van de CBP niet alle klachten worden behandeld. "Maar met behulp van signalering door burgers kunnen wij ons werk meer richten op door hen aangegeven prioriteiten."

Met de Europese Dag van de Privacy moeten burgers beter worden geïnformeerd over hun rechten als het gaat om het gebruik van hun persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties. Uit onderzoek in 2003 bleek volgens het CBP dat zeventig procent van de Europese burgers slecht op de hoogte is van hun rechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden