Privacy-strijd nog niet beslecht

Onze privacy staat in dit Googletijdperk onmiskenbaar onder druk - maar daar waren we wel zelf bij, vinden lezers. Er zijn nog diverse mogelijkheden om het tij te keren.

Besturingssysteem
De oplossing van het privacyprobleem op internet is een intrinsiek veilig besturingssysteem waar de gebruiker weer de baas is. De juiste gebruikersspecificaties voor een open source-besturingssysteem, met standaard "userinterface" waarmee jong én oud zo "weg kunnen rijden". Hoe dat moet, is goed uit te leggen, maar niet binnen 150 woorden.

Dick van Elk Reeuwijk

Kipfilet
Privacy is net kipfilet: diervriendelijkheid is prima, maar veel extra mag het niet kosten. Privacy is onbegrensd. Een Tweede Kamer verandert dat niet. De EU is hier het platform voor. Misschien een onderwerp om mensen enthousiast te krijgen voor de Europese verkiezingen? Oh ja, betalen voor mijn mailadres doe ik nog steeds.

Sjoerd Gerbrandy Amsterdam

Rechtsstaat
De onverschilligheid van de burger ten opzichte van privacy is pure uitholling van de democratische rechtsstaat. "Ach, wat heb ik te verbergen?" is een frase die de totale ontkenning belichaamt van de macht van de overheid, of gewoon uiting geeft aan verwend gedrag en decadentie. De houding rond privacy van zowel burger als overheid wordt hopelijk weer belangrijk in het maatschappelijke en politieke debat.

Jan Atze Nicolai Leeuwarden

Rigoureus
De strijd om behoud van privacy winnen we alleen met rigoureuze maatregelen. We moeten niet meer accepteren dat de overheid en bedrijven onze gegevens opslaan. Of we moeten zorgen dat er duidelijke regels voor komen.

Nelleke Pals (16 jaar) Nootdorp

Inbrekersgilde
Wilma Kieskamp heeft het antwoord al gegeven. Zij en vele anderen zijn overgestapt op de gratis e-mailservice van Google. Door de wetgeving van de USA is die voor de inlichtingendiensten gewoon openbaar. Veel anderen delen ook privézaken op Facebook en Twitteren; wanneer ze op vakantie gaan, hoelang en waar naartoe; foto's van hun bezittingen. Erg gemakkelijk voor het inbrekersgilde. Komt overeen met de huissleutel onder de bloemenbak voor de deur.

Gerard Elkhuizen Ridderkerk

Verkeerde geboortedatum
Vrijdag kocht ik aan de kassa van de Jaarbeurs een toegangsbewijs voor de Vakantiebeurs. Ik vroeg de caissière of ze mijn geboortedatum en postcode nodig had. Ze keek me verbaasd aan. Ik legde uit dat je voor het online bestellen van een toegangsbewijs deze gegevens wel moet verstrekken anders kun je de aankoop niet afronden. Gelukkig was er een alternatief, de kassa. Soms heb je geen andere optie dan via internet bestellen. Zodra het gaat om aankopen waarbij de leeftijd niet relevant is, vul ik een geboortedatum in op de vroegst mogelijke datum die de website toestaat. Dat is vaak al vóór de twintigste eeuw. Geeft mij het gevoel dat ik ze lekker niet alles verteld heb.

W. Hofman Ter Aar

Sticker
Voor mij is de strijd nog niet gestreden, want ik hoef niet altijd en overal bereikbaar en online te zijn. Onze overheid lijkt de strijd te hebben opgegeven. Ze is zelfs aan de afbraak begonnen met het verzamelen van vingerafdrukken, het vrijgeven van het burgerservicenummers voor de hele medische sector en met discussies over het grootschalig gebruik en afname van DNA.

Als onze overheid de bescherming van de persoonlijke levenssfeer net zo serieus nam als de volksgezondheid dan was elke pc, smartphone en tablet inmiddels voorzien van de sticker: "Let op! Gebruik van dit apparaat kan de bescherming van uw persoonlijke levenssfeer ernstig schaden."

Bert Prang Leiderdorp

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden