Privacy op de tocht door oude software in ziekenhuizen

In veel ziekenhuizen wordt verouderde software gebruikt voor medische apparatuur. Daardoor kan niet gegarandeerd worden dat medische gegevens veilig zijn en bestaat het risico dat hackers de data van het netwerk kunnen stelen, vernietigen of wijzigen.

Dit is gebleken uit een onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) naar de beveiliging van patiëntgegevens in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Door een lek kwamen in 2012 de patiëntendossiers van 47 mensen op straat te liggen. Het CBP stelt vast dat dat kwam door verouderde software, als Windows 2000 of Windows XP. De beveiligingsproblemen daarvan kunnen niet meer opgelost worden en een virus zou zich makkelijk kunnen verspreiden.

Het is de bedoeling dat de problemen in het Goudse ziekenhuis op korte termijn zijn opgelost. Blijft het ziekenhuis in gebreke, dan kan het CBP dwangsommen opleggen.

Navraag van het CBP bij de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) leert dat meer ziekenhuizen verouderde software gebruiken. Hoeveel ziekenhuizen, is onduidelijk. De NVZ spreekt van 'een aanzienlijke hoeveelheid'.

De NVZ heeft naar eigen zeggen met haar leden maatregelen genomen om de kwetsbaarheid van de systemen te minimaliseren. Zo zijn er afspraken gemaakt over de beveiliging van Windows XP voor ziekenhuizen tot het voorjaar van 2015. Ziekenhuizen hebben ook het advies gekregen om zo snel mogelijk over te stappen naar andere software, "maar dat is een enorme operatie", aldus een NVZ-woordvoerder gisteren.

De verdieping Interview met CBP-voorzitter Kohnstamm

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden