'Privacy gaat juist om veiligheid'

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Minder privacy, zo doen overheden ons geloven, is de prijs die de burger moet betalen voor meer veiligheid. Dat zijn telefoon wordt afgetapt en zijn internetgedrag bespioneerd: het is in zijn eigen belang. Privacy en veiligheid zijn communicerende vaten, het een gaat ten koste van het ander.

Wilfred van de Poll

Filosofe Marjan Slob verzet zich tegen deze voorstelling van zaken. "Ik kom die overal tegen, het is haast een cliché. Maar hij klopt niet", zegt ze. Met Esmée Schilte schreef ze het boek 'Mensenrechten in beweging: privacy, klimaatverandering en de internationale rechtsorde', dat net is verschenen. Het is een uitvloeisel van een vijfjarig onderzoeksproject over 'conflicten en mensenrechten' aan de Universiteit Utrecht. Het onderzoek naar privacy kwam voor haar rekening.

Slob: "Privacy draait in de kern om intimiteit. Een intieme, onbespiede ruimte. Als je privacy zo bekijkt, is het vreemd om die tegenover veiligheid te stellen. Intimiteit gaat juist om veiligheid. In mijn eigen privéruimte voel ik mij beschut. Je onbespied weten is een belangrijke vorm van veiligheid."

In het een interview vandaag in Trouw vraagt ze zich af we bereid zijn om onze psychische veiligheid massaal in te ruilen voor de - tamelijk minieme - kans een bomaanslag te voorkomen?

Abonnees lezen het volldige interview 'Veiligheid is je onbespied weten' vandaag in Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden