'Privacy burgers dreigt te verdwijnen'

(Novum) - De Nederlandse burgers dreigen hun privacy kwijt te raken doordat opsporingsbevoegdheden steeds verder worden uitgebreid en bij een maatschappelijk probleem het strafrecht als eerste redmiddel wordt beschouwd. Dat stelt Bert-Jaap Koops vrijdag in zijn oratie. Hij is benoemd tot hoogleraar Regulering van technologie aan het Tilburg Institute for Law, Technologie en Society.

Volgens Koops heeft Nederland een strafrechtmaatschappij gekregen. Via onder meer internet, camera's, mobiele telefoons en DNA-analyses krijgen justitie en politie steeds meer gegevens en mogelijkheden om criminelen op te sporen. Tegelijkertijd wordt het strafrecht steeds meer als eerste oplossing gezien. Als iets niet strafbaar is, wordt de vraag opgeworpen of het niet strafbaar moet worden gesteld en of niet nog meer opsporingsmogelijkheden nodig zijn. Koops vreest een maatschappij waarin 'burgers niet langer onbevangen zichzelf kunnen zijn' doordat iedereen zich er min of meer van bewust is dat hij wordt geregistreerd.

De hoogleraar bepleit daarom maatregelen om te voorkomen dat Nederland ongemerkt in een maatschappij zonder privacy terechtkomt en niet meer terug kan. Privacy is volgens Koops een belangrijke waarborg om de macht van de overheid in toom te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden