PRISMA

'Dus ging de sint op zoek, naar een woordenboek'. Bij passende gelegenheden wel eens tegelijk twee Van 't Hekjes aangereikt gekregen ('en een grote bek, dus iets van Youp van 't Hek', - 'of van een fuchsia een stek, nee het is iets van . . .'), maar sinds het afscheid van Biggles nooit meer iets van de firma Prisma onder de kerstboom gevonden. Toch blijken zij nog steeds een hofleverancier van bestsellers te zijn. Tenminste, hun woordenboeken Nederlands, Frans, Duits en Engels figureren alle in de reeks van vijftien best verkochte boeken over het afgelopen anderhalf jaar.

Het zal ongetwijfeld te maken hebben met de laatste lichting scholieren in het voortgezet onderwijs. Wat dat betreft blijkt het met de instorting van het onderricht in de Franse taal nog behoorlijk mee te vallen: zelfs beter verkocht dan 'De virtuoos' van Margriet de Moor, dat per alle talkshows op de televisie toch onder de ogen van een groot publiek werd gebracht, terwijl als je Frans op de televisie hoort, je bij het zappen even niet hebt opgelet. Maar het is natuurlijk wel een verschil of je een boek moet kopen of wilt kopen - Koenen-Endepols of de dikke Van Dale zijn voor het gebruik ook zeer adequate werken, maar deze verdere stappen in de omgang met de eigen en andere talen zie je op de top honderd al niet meer terug.

Er hoeft echter niet al te somber te worden gedaan over de teruggevallende boekenverkoop. Van iemand van de CPNB begreep ik dat er nieuwe boeken op stapel staan van een Adriaan van Dis en een Marcel Möring, dus volgend jaar gaat het weer een heel stuk beter met lezend Nederland. Want die schrijvers gaan over de toonbank als een woordenboekje van Prisma.

Dat zal best, maar het lijkt me toch een soort optimisme van de ervaren weerbericht-watcher, die geniet van de aankondiging dat het op donderdag droog zal zijn, omdat het morgen pas donderdag is. De top vijftien van de best verkochte boeken laat een natie zien waar het lezen niet echt in hoog aanzien staat. Ruim gezien staan er zes boeken bij waar iets in te lezen valt en daarvan zijn er dan drie waar je beter even bij kunt gaan zitten. Voor het overige gaat het hier om praktische geesten en liefhebbers van verstrooiing, die op het station even in de kiosk duiken om Een Boek aan te schaffen.

Deze gezamenlijke intellectuele en culturele inspanning overziend, rest alleen het vermoeden, dat de belastingalmanak zo goed verkoopt omdat daarin staat of het verantwoord is om een boek aan te schaffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden