PRINS

Liefst 7000 mensen hebben een anti-jacht fax aan Willem Alexander gestuurd. Zal onze aanstaande vorst daar van wakker liggen? Misschien wimpelt hij het protest weg: “Allemaal teerhartige dierenbeschermers.” Dat soort gemeenplaatsen en misverstanden hoor je al snel uit jagerskringen. Van Willem Alexander mag je ook niet echt verwachten dat hij Argus leest, het blad van Kritisch Faunabeheer. In het ouderlijk huis zou dat blad net zo veel opschudding teweegbrengen als toen Willem met zijn eerste Playboy thuiskwam.

Moeder: “Jongen, zul je dat niet meer doen. Er zijn grenzen, grenzen die je uit het oogpunt van je toekomstige maatschappelijke verantwoordelijkheid en verplichtingen nooit zult mogen overschrijden; dingen die je nooit zult mogen zien. Je weet ook hoe je grootvader ermee teleurstelt, hoe hij juist door die club altijd opgejaagd is, vanwege het feit dat hij zich dierenbeschermer noemde en tegelijkertijd op plezierjacht ging.” En ze pakte het groene hoedje met het gaaienveertje uit de kast, drukte het de kroonprins op het hoofd, gaf hem een vrolijk tikje op zijn billen, en zei: “Kom kerel van me, ga jij vanmiddag grootvader maar eens blij maken”.

Erfelijk belast noem je dat. Zo nu en dan zie je ze wel eens, van die vaders die hun jongste zoon meenemen om hem de eerste beginselen van het doden bij te brengen. Soms zie je zelfs een vrouw mee op jacht. Daar zijn er niet veel van, ze worden waarschijnlijk enerzijds uitgekotst door het mannenwereldje dat jacht heet, anderzijds voor de buitenwereld gekoesterd, omdat ze een teken zijn van de emancipatie binnen het jachtbedrijf, van het 'Zie je wel dat iedereen kan jagen, zelfs de vrouwtjes zijn welkom bij ons'.

Willem Alexander zou zich als aanstaand modern monarch moeten spiegelen aan wijlen waterwildliefhebber Sir Peter Scott, ook een fervent jager. Tot hij eens een gans schoot, en deze niet doodde, maar slechts verwondde. Hij kon niet bij het dier komen om het af te maken en Scott vond dat zo erg, dat hij zijn geweren aan de wilgen hing. “I sold my guns” is een gevleugeld begrip in anti-jacht kringen. Hij verkòcht zijn geweren, want het mocht niet te veel kosten natuurlijk.

Willem Alexander kan geschiedenis schrijven door èn de jacht èn de Hollandse koopmansmentaliteit in één klap overboord te zetten: hij verbrandt binnenkort zijn geweren, tijdens een korte maar vurige plechtigheid op de Dam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden