Prinsjesprijs voor Van Aartsen, 'rechtsstatelijk in hart en nieren, zo nodig tegen de wind in'

Beeld ANP

VVD-politicus Jozias van Aartsen is dit jaar winnaar van de Prinsjesprijs, bedoeld voor politici die van bijzondere betekenis zijn ‘voor de vitaliteit van de parlementaire democratie in Nederland’. 

Van Aartsen, die in juli afzwaaide als waarnemend burgemeester van Amsterdam, ontving de prijs in perscentrum Nieuwspoort uit de handen van de Gelderse gedeputeerde Jan Markink. De Prinsjesprijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het Prinsjesfestival, een ‘feest van de democratie’ in de aanloop naar Prinsjesdag.

Van Aartsen was eerder minister van landbouw, van buitenlandse zaken, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer en burgemeester van Den Haag. De jury onder voorzitterschap van oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas, noemt Van Aartsen ‘rechtsstatelijk in hart en nieren, zo nodig dwars tegen de heersende wind in.’ Van Aartsen herkent zich wel in die kwalificatie. “Op diverse momenten was het lastig om de essentialia van onze rechtstaat overeind te houden”, zegt hij.

Het meest recent was dat in Amsterdam, waar hij in de raad kritiek kreeg op het niet ontruimen van panden die gekraakt waren door de vluchtelingengroep ‘We are here’. “Ik moest de raad uitleggen hoe de verhoudingen zijn tussen openbaar bestuur en Openbaar Ministerie. Zelf vond ik het wel vervelend om als bestuurder in een soort educatieve rol voor de raad te staan.”

Afkicken

Ook vanuit de VVD-fractie in de Tweede Kamer kreeg Van Aartsen kritiek op zijn optreden. Hij beet van zich af: blijkbaar is er in de VVD steeds ‘minder interesse voor rechtsstaat en regels’, constateerde hij in het Algemeen Dagblad. “Van oudsher zijn er in de VVD twee sterke stromingen”, zegt hij nu. “Een die zich zeer bekommert om de vrijheid en de rechtsstaat, en een andere die vooral geïnteresseerd is in law-and-order, tout-court, en de vraagstukken van ’s lands financiën.” 

Is de rechtsstaat bij de VVD nog wel in goede handen? “Ach, het zal wel weer terechtkomen.”

Van Aartsen is na zijn burgermeesterschap ‘aan het afkicken’ van het openbaar bestuur. “Daarna ga ik denken wat ik met de rest van mijn leven ga doen, en welke rol ik kan spelen voor de publieke zaak. Ik heb daar nog geen vastomlijnde gedachte over.” Hoe dan ook wil de 70-jarige Van Aartsen zich nuttig blijven maken. “Een mens kan toch niet niets doen.”

Lees ook:

Van Aartsen is de Nederlandse Trudeau

Het voorbeeld van de jonge, liberale premier Justin Trudeau van Canada die immigratie positief en met een insluitende aanpak benadert, lijkt hier verder weg dan ooit, schrijft politiek commentator Hans Goslinga. Al hebben wij een rijpere variant: Jozias van Aartsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden