Prinsjesprijs

Prinsjesprijs 2019 gaat naar drie oud-Europarlementariërs

Europarlementariër Judith Sargentini wordt door collega's gefeliciteerd na een stemronde over de situatie in Hongarije.Beeld EPA

Drie oud-Europarlementariërs winnen dit jaar de Prinsjesprijs, bedoeld door politici die ‘in optreden of handelen van bijzondere betekenis zijn voor de vitaliteit van de parlementaire democratie'. Het zijn Judith Sargentini (GroenLinks), Hans van Baalen (VVD) en Wim van de Camp (CDA). 

Drie oud-Europarlementariërs winnen dit jaar de Prinsjesprijs, bedoeld voor politici die ‘in optreden of handelen van bijzondere betekenis zijn voor de vitaliteit van de parlementaire democratie’. Het zijn Judith Sargentini (GroenLinks), Hans van Baalen (VVD) en Wim van de Camp (CDA). 

De Prinsjesprijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het Prinsjesfestival, een ‘feest van de democratie’ in de aanloop naar de derde dinsdag van september. Juryvoorzitter Frans Weisglas, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer, maakte de winnaars gisteravond bekend. Volgens de jury verdient dit drietal de prijs voor hun ‘welhaast monumentale parlementaire arbeid’.

Ondergeschoven kind

Vorige winnaars zijn bijvoorbeeld CDA’er Pieter Omtzigt, VVD-coryfee Jozias van Aartsen en de (inmiddels vertrokken) Kamerleden Angelien Eijsink (PvdA), Sharon Gesthuizen (SP) en Helma Neppérus (VVD). Steeds ging het om mensen die hun sporen hebben verdiend op het Binnenhof. De jury wijkt dit jaar uit naar het Europees Parlement, volgens Weisglas een ‘ondergeschoven kind van de vaderlandse politiek en pers’.

Sargentini heeft recht op de prijs, aldus de jury, voor haar rapport over de stand van de rechtsstaat in Hongarije, ‘een uitzonderlijke prestatie’. Weisglas: “Een dergelijk rapporteurschap verdient vanuit parlementair perspectief bijzondere waardering, gericht als het is op belangeloos compromis in plaats van partijbelang”.

De jury noemt Van Baalen ‘een nietsontziend parlementariër’, iemand die ‘een belangrijke Nederlandse vinger aan de pols hield’ op het gebied van defensie en buitenlandse betrekkingen.

Over Van de Camp: “Als motorgek volksvertegenwoordiger is hij een van de Europarlementariërs die het meest hebben gedaan om contact met de kiezer te leggen en Brussel naar Nederland te brengen.” 

Lees ook:

Prinsjesprijs: erkenning voor vaklui achter de schermen

Drie voormalige Tweede Kamerleden hebben donderdagavond de Prinsjesprijs gekregen: Angelien Eijsink (PvdA), Sharon Gesthuizen (SP) en Helma Neppérus (VVD).

Europarlementariër Judith Sargentini is de schrik van Hongarije

Een van de grote twistpunten tussen Hongarije en Brussel is de persvrijheid in het land van premier Orbán. De berichtgeving over die twist geeft een indicatie hoe die ervoor staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden