Prinsjesdag opmaat tot spannend politiek najaar

Het Binnenhof met rechts de Ridderzaal, waar dinsdagmiddag de Troonrede wordt uitgesproken. Beeld anp
Het Binnenhof met rechts de Ridderzaal, waar dinsdagmiddag de Troonrede wordt uitgesproken.Beeld anp

Prinsjesdag belooft weinig nieuws, maar de dag vormt wel de opmaat tot een bijzonder spannend politiek najaar. Na dinsdag kan het kabinet de oppositie niet langer aan het lijntje houden met het excuus dat de plannen pas op Prinsjesdag worden vrijgegeven.

Na de politieke beschouwingen, volgende week in de Tweede Kamer, zal het middelpunt van de belangstelling zich mogelijk langzaam verschuiven naar de Eerste Kamer, waar het kabinet van VVD en PvdA geen meerderheid heeft en dus hoe dan ook zaken zal moeten doen met de oppositie.

Kunduzakkoord
Veel van de kabinetsplannen zijn de afgelopen weken al uitgelekt, onder meer hoe het kabinet denkt de met Brussel afgesproken extra 6 miljard aan bezuinigingen vorm te geven. Dat bedrag komt boven op de miljardenbezuinigingen die volgend jaar als gevolg van onder meer het Kunduzakkoord uit april 2011 en het regeerakkoord van vorig najaar worden doorgevoerd.

Afgelopen zondag werden ook de gevolgen van het kabinetsbeleid al duidelijk, toen het Centraal Planbureau de complete doorrekening van het kabinet in de Macro Economische Verkenning vrijgaf nadat de hoofdlijnen waren uitgelekt. Volgens het CPB remmen de bezuinigingen van het kabinet de economische groei volgend jaar met een kwart procentpunt; er blijft 0,5 procent groei over. De werkloosheid stijgt naar 9,25 procent (CBS-definitie) en het begrotingstekort naar 3,3 procent. De koopkracht van de Nederlander daalt gemiddeld met 0,5 procent.

Geheim
Of het kabinet toch nog iets geheim heeft weten te houden, wordt dinsdagmiddag bekend. Om 1 uur leest koning Willem-Alexander voor het eerst de troonrede voor, om 3 uur wordt het beroemde koffertje met de miljoenennota en de rijksbegroting in de Tweede Kamer aangeboden door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem - ook voor hem een primeur.

's Avonds is er bij de NOS een debat met de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer. De algemene politieke beschouwingen met premier Mark Rutte zijn volgende week.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden