Soap&Co

Prinses Meghan heeft lak aan het protocol én goedkeuring van The Queen

Prinses Meghan Markle in een zachtroze jurk tijdens Trooping the Colour. Beeld AFP
Prinses Meghan Markle in een zachtroze jurk tijdens Trooping the Colour.Beeld AFP

Blote benen en schouders, knuffelen in het openbaar: prinses Meghan houdt zich niet aan de Britse hofregels.

Pas een maand is Meghan Markle prinses, maar ze heeft al zo vaak gezondigd tegen het protocol van het Britse hof dat koningshuisdeskundigen de tel kwijt zijn.

De Duchess of Sussex, zoals ze officieel genoemd wordt, begon al met een stevige overtreding toen haar verloving met prins Harry bekend werd gemaakt: ze droeg geen panty. Blote benen zijn taboe in het Britse koningshuis. De plicht om bij officiële gelegenheden een huidkleurige panty te dragen staat weliswaar nergens zwart op wit, maar de hele familie houdt zich eraan.

Afgelopen weekend bewees Meghan dat het geen beginnersfout was. Op het huwelijk van Harry’s nichtje Celia had ze weer geen panty aan. Straks gaat ze ook nog open schoenen dragen, verzuchtte een royaltywatcher vol afschuw. Koninklijke tenen, zichtbaar voor iedereen; dat zou echt ongehoord zijn.

Ook nog een mening

Haar kersverse man zal haar op het punt van de hofetiquette zeker niet terechtwijzen. Harry heeft in het verleden laten zien dat hij er ook lak aan heeft. En hij bezondigt zich nu samen met Meghan aan PDA. Herhaaldelijk zelfs. Wat dat is? Public Displays of Affection, oftewel openlijk laten zien dat je elkaar liefhebt. Absoluut not done. Harry en Meghan houden niet alleen overal en altijd elkaars hand vast, nee, ze knuffelen soms zelfs waar het volk ze kan zien. Je kunt wel merken dat ze Amerikaanse is.

Tijdens Trooping the Colour, de militaire parade waarmee de 92ste verjaardag van The Queen officieel werd gevierd, verscheen Meghan in een zachtroze pakje dat de schouders onbedekt liet. Dat was nog nooit vertoond. Op het paardenfestijn van Ascot was het alweer raak. Meghan had geen zin om het naamkaartje op haar Givenchy-pakje te spelden, zoals iedereen geacht wordt te doen. Eigenwijs prikte ze ’m op haar tasje.

The Queen en Meghan. Beeld AFP
The Queen en Meghan.Beeld AFP

En dan heeft Meghan ook nog een mening over dingen. Tijdens het Royal Foundation Forum ging het erover dat vrouwen aangemoedigd moeten worden hun stem te vinden. Waarop Meghan droog vaststelde dat vrouwen al lang een stem hebben, maar dat ze die moeten gebruiken. Ze houdt zich aan geen enkele traditie, en dan heeft ze ook nog die volkse vader, die een maand geleden afwezig was op het huwelijk. Hij liep deze week maar weer eens leeg in de pers – naar verluidt werd hij ervoor betaald. Hij vertelde dat Meghan had gehuild toen bleek dat hij vanwege een operatie niet bij het huwelijk kon zijn.

Verbluft

Je zou denken dat de oude Queen de wat rebelse nieuwkomer in het paleis met enig wantrouwen beziet, maar niets is minder waar. Voor haar eerste officiële klus zonder Harry ging Meghan met The Queen op stap. Er moesten een brug en een theater geopend worden in het noorden van het koninkrijk en ze gingen met de koninklijke trein. Er was zelfs een overnachting ingeboekt.

Deskundigen waren verbluft: geen enkel kleinkind was ooit met de koningin wezen treinen en de logeerpartij was helemaal uitzonderlijk. Tijdens de opening van de brug hadden The Queen en Meghan zichtbaar veel lol. Toen ze in een auto moesten stappen, vroeg Meghan haar kersverse oma waar zij het liefst wilde zitten. “Ga jij maar eerst”, zei Elizabeth. En daar beging Meghan haar grootste protocolaire zonde tot nu toe. Niemand stapt in een auto voordat The Queen zelf is ingestapt. Maar ja, Elizabeth liet haar voorgaan.

De koningin lijkt het allemaal wel verfrissend te vinden en het grote publiek natuurlijk ook. De protocolfetisjisten zullen nog regelmatig naar adem moeten snakken.

Harmen van Dijk bespiegelt wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten. Lees hier meer afleveringen van zijn Soap & Co.

Lees ook: De zwarte schapen van de Royal Family

Met die schoonfamilie gaan ze in Buckingham Palace nog een hoop lol beleven, schreef Harmen van Dijk in aanloop naar de Royal Wedding. Maar ook de koninklijke familie zelf heeft lastige tantes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden