Prinses Máxima naar festival Xnoizz Flevo voor debat over geld en geloof

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Het Xnoizz Flevo Festival opent haar 34ste editie komende maand met een bezoek van prinses Máxima. Het christelijke muziekfestival draait dit jaar om duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Omgaan met geld hoort daar ook bij. "Prinses Máxima is erevoorzitter van CentiQ, dat mensen objectieve informatie over geldzaken wil geven", zegt projectleider Marten IJmker van Xnoizz Flevo. "Zij was daarom de ideale persoon om uit te nodigen."

Het is de eerste keer dat een lid van het koninklijk huis bij het christelijke jongerenfestival aanwezig is.

De prinses zal bij een paneldebat over geld en geloof zijn, dat onderdeel uitmaakt van de opening van het festival. Ze komt in de eerste plaats als toeschouwer, maar IJmker vermoedt dat ze zich wel in de discussie zal mengen. Daarnaast krijgt ze een rondleiding over het festivalterrein, om een indruk van de andere activiteiten te krijgen. "Voor bezoekers is het leuk om haar te zien", zegt IJmker. "Anders weten ze alleen van horen zeggen dat ze er was."

Volgens IJmker reageerde de prinses enthousiast op de uitnodiging.

Het Flevo Festival wordt sinds 1978 jaarlijks in augustus georganiseerd. Het festival onderscheidt zich door zijn christelijke karakter en biedt bezoekers een programma van voornamelijk livemuziek, sprekers en theater. De eerste editie werd gehouden op een camping in Zeeland, maar in 1982 verhuisde het festival naar een evenemententerrein nabij Biddinghuizen, waarop de naam Flevo Festival werd gekozen. Jarenlang was de organisatie in handen van Youth for Christ, maar sinds 2009 participeren ook de Protestantse Kerk in Nederland (via haar jongerenorganisatie JOP) en de EO.

Na enkele verhuizingen wordt het festival de laatste jaren gehouden in Bussloo bij Apeldoorn. Daar vindt het dit jaar plaats van 18 tot en met 21 augustus. Het thema van het festival is 'Retour Afzender.' De organisatie wil de bezoekers bewust maken van de verantwoordelijkheid die zij dragen voor zichzelf en hun omgeving, maar betrekt dit ook op het festival zelf. "Als festival vragen we ons al jaren af hoe we zo zuinig en schoon mogelijk kunnen zijn. Dit lukt aardig, maar het kan nog veel beter," zegt Marten IJmker. Het festival staat al jaren bekend als een van de schonere festivals van Nederland.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden