Prinses Anna misschien? Of Wilhelmina?

DEN HAAG (ANP) - De naam van prinses Amalia lekte uit doordat het hof op internet een domeinnaam had gereserveerd om te voorkomen dat anderen met de namen van de erfprinses aan de haal zouden gaan. De naam Alexia van de tweede dochter van Alexander en Máxima was een totale verrassing.

Dit vooral doordat die gelijk is aan die van de Franse buitenechtelijke dochter van wijlen prins Bernhard. Alexia heet overigens naar haar vader, Alexander.

Amalia, Alexia, het is gezellig speculeren of de derde dochter van Alexander ook een naam met een A krijgt, net als ook nog eens haar papa. De ouders zijn er wel uit, zei de prins woensdag, maar hij maakt de naam pas bekend bij de aangifte.

Namen met A veel voorkomend

In de familiehistorie is nog wel een naam met een A te vinden. Anna komt vaak voor, bijna twintig keer. Oranje-Anna's waren onder anderen: de zo jong gestorven Anna van Egmond (gravin van Buren), de krankzinnig geworden Anna van Saksen (beiden getrouwd met Willem de Zwijger, de Vader des Vaderlands), enkele Anna's van Oranje en een paar Anna's van Nassau en natuurlijk Anna Paulowna, de markante Russin die trouwde met koning Willem II. Anna van Hannover was een dochter van de Britse koning George II: in 1734 trouwde zij prins Willem IV.

De hedendaagse prins Maurits is ook al de vader van een Anna, voluit Anastasia (2001). Maar er zijn nog meer namen met een A te vinden. Zo had koningin Emma, echtgenote van Willem III, als eerste naam Adelheid en zetten stadhouder Frederik Hendrik en Amalia van Solms het prinsesje Albertina Agnes op de wereld.

Wellicht familienaam

Verder kwamen nog een Adriana, een Alida en een Amelie voor, al waren de draagsters van deze namen in de vaderlandse geschiedenis niet zo belangrijk.

Maar misschien wil de Prins van Oranje de typische familienaam Willem aan een van zijn eigen nazaten geven en kiest hij voor Wilhelmina. Van Wilhelmina's zijn er ook wel enige voorbeelden, met als indrukwekkendste natuurlijk de twintigste-eeuwse koningin Wilhelmina.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden