Prinsenhof: Nederland door Delftse ogen

Na een snelle verbouwing gaat museum Prinsenhof in Delft zaterdag weer open. Het museum wil meer 'landelijke uitstraling': de bezoekers kunnen er ontdekken 'hoe Delfts Nederland is'.

Eerst dachten de Delftse stadsarcheologen dat ze een kogelhuls in de voormalige stadsgracht hadden gevonden, bij de aanleg van de nieuwe spoortunnel. Totdat ze aan beide uiteinden van het metalen buisje een glazen plaatje ontdekten: het is een telescoop uit het begin van de zeventiende eeuw, en daarmee de oudste van Nederland.

Een perfecte vondst voor het nieuwe imago dat het Prinsenhof wil uitdragen, De telescoop is namelijk niet alleen in Delft gevonden, hij is er hoogstwaarschijnlijk ook gemaakt. Directeur Patrick van Mil vertelt: "We willen met de nieuwe inrichting laten zien waarin Delft zich onderscheidt. Naast de moord op Willem van Oranje blinkt Delft namelijk al eeuwenlang uit in technisch vernuft. En dat niet alleen: de Delftenaren weten hun vondsten ook goed te verkopen."

Het museum in het veertiende-eeuwse kloostercomplex was een beetje ingedut. Van een chronologische presentatie over de geschiedenis stapt het nu over naar drie thema's, steeds met een (inter-)nationaal tintje. 'Delfts Blauw' toont natuurlijk de topstukken uit eigen collectie, maar vertelt daarbij het verhaal over hoe de Delftenaren de Chinese techniek tot een commercieel succes maakten. Bezoekers kunnen zelf aan de slag met een interactief ontwerpprogramma voor een Delftse aardewerken pot, en mogen in een computerspel zelfs kostbare vazen op de grond gooien - zij het virtueel. Ook bij 'Meesters in innovatie' komen commercie en techniek samen. Schilders die de perspectiefregels perfectioneerden, kaartenmakers, het glasatelier voor gebrandschilderde ramen van Delftenaar Jan Schouten, en Jacques van Marken die in de negentiende eeuw met zijn Gist- en Spiritusfabriek de basis legde van de (sla-)olieproductie van Calvé.

Natuurlijk komt Willem van Oranje ook aan bod: de hele benedenverdieping is aan hem gewijd. Zijn hof was in het gebouw gevestigd - in zijn vroegere werkkamer staan leren banken, en hangen 'Gezichten op Delft' uit alle eeuwen, en de kogelgaten op de trap waar hij in 1574 werd vermoord, zijn nog steeds te zien. Maar ook hier is gekozen voor een breed perspectief. Zo is er een video-installatie met beeld en geluid over de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). 'Geloofsvrijheid en tolerantie' wordt aangekaart met schilderijen, waarbij een lang tapijt de 'slogans' uit de geschiedenis herhaalt, 'Vorstenhuis en volk' gaat over de Oranje's door de eeuwen heen.

Het museum wordt na vier maanden verbouwing morgen officieel geopend door koning Willem-Alexander.

Vijf keer nieuw in het Prinsenhof:

1. Meer licht: de luiken van het oude kloostercomplex, die de afgelopen jaren steeds gesloten waren, zijn nu open.

2. Het beheer van de Waalse kerk is overgedragen aan het Prinsenhof. Bezoekers kunnen de kerk, die rechts naast de entree van het museum staat, zo binnenlopen. Behalve op zondag, dan heeft de Waals Hervormde gemeente er haar kerkdienst.

3. In plaats van één chronologische vaste tentoonstelling zijn er nu drie thema's: 'Willem van Oranje', 'Delfts blauw' en 'Meesters in innovatie'.

4. Het museum is in de zomerperiode zeven dagen per week geopend.

5. Vanaf het najaar zijn er tijdelijke tentoonstellingen in het tegenovergelegen gebouw. Gepland zijn, vanaf de herfst tot 2016: 'Delft op de kaart'; 'Keizerlijk porselein', met porselein uit Jingdezhen, China; 'Zicht op (Jan) Schoonhoven', samen met het Stedelijk Museum Schiedam, en 'Vorstelijk afscheid', over de uitvaarten van de Oranje's.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden