Prins zwichtte voor Máxima: ze heet Alexia

Alexia Juliana Marcela Laurentien: dat zijn de namen van de zondag geboren tweede dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Gisteren deed de prins aangifte in Den Haag.

Willem-Alexander en Máxima zullen het zich van tevoren hebben gerealiseerd en het dus bij voorbaat voor lief hebben genomen: de naam Alexia doet onmiddellijk denken aan de in 1967 geboren buitenechtelijke dochter van prins Bernhard. In de afweging zal een rol hebben gespeeld dat de publiciteit daarover precies een dag zal duren en dat er daarna voor het grote publiek maar één Alexia is: het zondag geboren prinsesje.

Maar gisteren was het nog niet zover. Even nadat hij tegenover de ambtenaar van de burgerlijke stand de namen bekend had gemaakt van zijn tweede dochter, voelde de prins zich genoodzaakt tegenover de pers nadrukkelijk te verklaren: ,, Ze is vernoemd naar mij en ik ken heel veel Alexia's in deze wereld naar wie ze niet is vernoemd.” De erfprins onthulde dat de naam Alexia een idee was van Máxima en dat hij daar even aan had moeten wennen. ,, Zij wilde onze dochter vernoemen naar mij. Maar zondag waren we er nog niet uit. We hadden ook nog een alternatief.” De drie andere namen -Juliana, Marcela en Laurentien -zijn vernoemingen naar ' drie bijzondere vrouwen uit drie generaties', aldus de kroonprins. Juliana verwijst naar zijn oma, op wie hij bijzonder gesteld was. Marcela is de tante en peettante van Máxima. De prinses heeft een bijzondere band met deze zus van haar moeder. Zij was ook getuige bij haar huwelijk. Laurentien is de echtgenote van Constantijn, de jongste broer van Willem-Alexander.

De bijeenkomst in het oude stadhuis aan de Groenmarkt in Den Haag had een luchtig en vrolijk karakter met getuigen - premier Balkenende en vice-president Tjeenk Willink van de Raad van State - die voortdurend welwillend glimlachten en een burgemeester, Deetman, die uitpakte met een hier en daar bijna ludieke toespraak. Hij herinnerde aan de ' ongemakkelijke' presentatie van de baby door de kroonprins afgelopen zondag in het Bronovo ziekenhuis en de vragen die daar door de pers op hem werden afgevuurd.”De meeste vaders zijn blij dat hen dat bespaard is geb l e v e n .” Maar ook de serieuze toets ontbrak niet. Deetman verwees naar de onthulling door koningin Beatrix afgelopen zaterdag van een bronzen borstbeeld van prins Claus in diens geboorteplaats Hitzacker. Willem-Alexander was daarbij aanwezig.

Een dag later werd Alexia geboren. Zo word je heen en weer geslingerd tussen verdriet, gemis en blijdschap, aldus de burgemeester.

Hij deelde aan het einde van de plechtigheid cadeaus uit: een beeld van de kunstenaar Jan Jaap Horstink en een houten ooievaar.

Toen Willem-Alexander na afloop weer naar buiten kwam, wachtte een enthousiast publiek van enkele honderden mensen hem op. Er waren cadeaus voor Alexia, er was applaus en er waren vele handen die moesten worden geschud. De prins was onder de indruk: ,, Wat is dit een ontzettend mooie ontvangst geweest. Ik ben er bijna verlegen van.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden