Prins van Oranje diep in de Drentse bossen.

Prins van Oranje diep in de Drentse bossen

Met Marten Post, wiens vader gedurende de tweede wereldoorlog naar Engeland kwam en als militair bij de Prinses Irene brigade diende, kreeg Willem-Alexander tijdens zijn verblijf in Wales nauw te maken. Post is behalve als docent zelf actief als beeldend kunstenaar. Maya Wildevuur, die hij kent uit zijn academietijd, wist hem over te halen in Nederland te exposeren.

De opening werd aangegrepen een groot aantal oud-studenten van het college bij elkaar te brengen. Sommigen waren ervoor uit het buitenland overgekomen om met hun leraar en prins Willem-Alexander, herinneringen op te halen. Het werd een reunie die tot laat in de avond duurde.

De tentoonstelling van Marten Post is tot eind mei op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddagen van twaalf tot zes en op afspraak te bezichtigen. Een deel van de opbrengst van de tentoonstelling zal ten goede komen aan het Atlantic College Scholarship Fonds, dat studie in Wales financieel mogelijk maakt voor jongens en meisjes uit Afrikaanse en Oosteuropese landen, in het bijzonder Albanie en Roemenie.

dassenveiling

De das van de Amsterdamse burgemeester Ed. van Thijn is maar 250 gulden waard. Dit in tegenstelling tot de das van de Prince de Lignac. Voor dit stukje stof werd maar liefst 53 600 gulden neergeteld. Dit was de recordprijs op de liefdadigheidsveiling van dassen en shawls van nationale en internationale prominenten. De das van Prins Bernard kwam op de tweede plaats. Voor 4 000 gulden veranderde dit kledingstuk van eigenaar, een das die volgens de veilingcatologus "bij gezellige informele ontvangsten is geweest" . De das van president Soeharto bracht 2 600 gulden op, de shawl van prinses Juliana 2 000 en de inauguratie-dasspeld van president Bush werd verkocht voor 1 500 gulden.

De veiling heeft in totaal 100 000 gulden opgebracht. Deze opbrengst is voor de inrichting van drie leprozendorpen op het eiland Bali in Indonesie.

Dan maar zelf

De drie oppositiepartijen van Aalburg, de VVD, de PvdA en Progressief Aalburg, zijn teleurgesteld. Teleurgesteld, omdat de SGP en het CDA het buddy-project van de regio Breda niet willen ondersteunen met gemeentelijke subsidie. Maar de oppositiepartijen hebben hun teleurstelling omgezet in een bijzondere actie. Gedrieen hebben ze besloten hun eigen partijkassen aan te spreken om het project alsnog aan het benodigde geld te helpen. Zo wordt de hulpverlening voor de inwoners van Aalburg toch zeker gesteld.

In het buddy-project, opgezet door de GGD, werken vrijwilligers op het gebied van voorlichting, begeleiding van aids-patienten en bijstaan van mensen in de directe omgeving van de patienten.

De oppositiepartijen vinden dat dit "onbaatzuchtige werk alle lof en ondersteuning verdient, die maar gegeven kan worden. Het project mag niet sneuvelen door kortzichtige en vaak verkeerde vooroordelen over deze ziekte." Voor drie cent per inwoner is de gemeente verzekerd van een verantwoorde opvang van aids-patienten. Volgens de oppositiepartijen zal er zonder subsidie een ongewenste situatie ontstaan voor de gemeente. De begeleiding voor toekomstige aids-patienten wordt dan veel duurder, omdat de gemeente de begeleiding uit de bijzondere bijstand moet betalen.

De stem van de tijd na 23 jaar vervangen

Morgen, woensdag, om 12.00 uur, gaat de telefonische tijdmelding van PTT Telecom over op een volledig digitaal tijdmeldingssysteem. Ook zal vanaf dat moment op het nummer (06-8002) een nieuwe stem te horen zijn, die van Joke van Diessen. Die van haar voorgangster, Willy Brill, is ruim 23 jaar gebruikt.

Het nieuwe tijdmeldingssysteem, Digitime, staat in de 06-centrale in Rotterdam. Het vervangt de mechanische tijdmelders die sinds 1968 in de centrales in Den Haag en Utrecht staan. De PTT kent sinds 1930 automatische tijdmelding via de telefoon. Vorig jaar is het nummer van de tijdmelding een 06nummer geworden.

De telefonische tijdmelding is het op een na meestgekozen telefoonnummer in Nederland. Het wordt per jaar zo'n 60 miljoen keer gekozen. Alleen de telefonische inlichtingendienst 06-8008 werd vaker gebeld: 68 miljoen keer in 1991.

De openheid iets overdreven

De rijkspolitie in Grootegast heeft een nieuw onderkomen. De agenten zijn hier heel blij mee, maar toch kleeft er een nadeel aan het moderne gebouw. De architect heeft bij zijn ontwerp namelijk bijzonder veel rekening gehouden met een gebouw dat 'openheid' moest uitstralen. Hij voorzag het nieuwe bureau aan 't Steen dan ook van extreem grote ramen. Als in een aquarium kunnen de politiemensen de buitenwereld bekijken.

Maar dit geldt andersom natuurlijk ook. Deze openheid heeft een minpuntje. De mensen die na een vermoeiende werkdag even onder de douche willen kruipen, zijn niet veilig voor de 'ogen van buiten'. Tot er luxaflex is geinstalleerd, zal er wel niet veel van de douche gebruik worden gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden