interview

Prins per vonnis, heb je daar wat aan?

Hugo Klynstra, zoon van Prins Carlos. De foto dateert uit 2012. Beeld Andre Evers
Hugo Klynstra, zoon van Prins Carlos. De foto dateert uit 2012.Beeld Andre Evers

De Bourbons vormden ooit met de Habsburgers de macht in Europa. Gaan er dus veel deuren open met zo’n titel?

Evi Guldemeester

Tegen de wens van de familie eist ­Hugo Klynstra (21) de achternaam van zijn vader prins Carlos de Bourbon de Parme op. Zijn vader wist dat drie jaar geleden nog te blokkeren. Maar Klynstra kreeg later steun van de minister van justitie, toen nog Van der Steur (VVD). En nu heeft hij zijn hoop gevestigd op de Raad van State, die zich over de kwestie buigt.

Als Hugo gelijk krijgt, luidt zijn nieuwe naam: Zijne Koninklijke Hoogheid prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme. Wat levert hem deze titel op? Niet zoveel, denkt Henk te Velde, historicus en voorzitter van de leerstoel Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Wat maakt deze titel zo bijzonder?

“Het is een verwijzing naar een heel oud koninklijk geslacht. De Bourbons en de Habsburgers waren de belangrijkste vorstengeslachten van Europa. De Bourbons hebben op heel veel plekken geregeerd. Denk aan Frankrijk, Spanje en delen van Italië. De Oranjes en ook de Engelse royal family vallen daar qua historische rol bij in het niet.”

Het is niet alleen voor hem bijzonder, ook het publiek smult ervan.

“Ja. Het wordt als royalty beschouwd en niet zozeer als adel. Voor het grote publiek is adel interessant, maar het is niet te vergelijken met de monarchie. Deze titel is in de verte gerelateerd aan de Oranjes. Ook in de Spaanse context gaat het niet zomaar om adel, maar om een zekere relatie met de troon.”

Wat is volgens u het motief van Klynstra om deze titel te eisen?

“Ik ken zijn achtergrond niet en kan daarom alleen een algemeen beeld schetsen. Er zijn twee dingen. Ten eerste het persoonlijke motief. Deze jongen denkt ‘ik ben zoon van mijn vader en zo wil ik ook behandeld worden’.

Het tweede motief, en dat vermoed ik niet, is dat hij een avontuurlijk leven wil. Een leven waarin hij deel uitmaakt van de elite. En dat gaat makkelijker als hij die titel mag voeren. Het lijkt mij wel een cynische jongen als dat zijn voornaamste motief is.”

Zijn vader tekent bezwaar aan. Waarom?

“Hij wil de titel beschermen. Als Klynstra, een buitenechtelijke zoon, de titel krijgt naast zijn wettige kinderen en hij maakt een potje van zijn leven, dan is dat voer voor de roddelbladen. Dat schaadt de titel.”

Gaan er deuren voor Hugo open, als hij in het gelijk wordt gesteld?

“Ik denk dat het juist averechts werkt. Als hij via een proces zo’n titel verwerft, dan denk ik niet dat de familie hem ineens als gelijke behandelt. Hij is het zwarte schaap en dat wordt hier alleen maar door geaccentueerd. Het maakt hem wel een interessant figuur voor de roddelbladen en mensen die geïnteresseerd zijn in avontuurlijke levens.”

Hij neemt dus een behoorlijk risico.

“Ja, hij is toch wel een vechter, anders houdt hij het niet zolang vol. Reken er maar op dat zijn familie druk uitoefent om dit niet te doen. Deze rechtszaak is een laatste redmiddel.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden