Prins krijgt wel excuses van Party, maar vooralsnog geen geld

Ivo Barends

amsterdam – Prins Willem Alexander en prinses Máxima krijgen excuses van Party, omdat het blad foto’s van hun gezin publiceerde. Maar Party wil geen schadevergoeding van 10.000 euro betalen.

Op de foto’s is eigenlijk niets bijzonders te zien: Máxima zit met haar dochters Alexia en Amalia een dagje op het strand. Maar het kroonprinselijk paar is wel degelijk erg boos over deze inbreuk op hun privacy: het was overduidelijk een privé-moment waarop ze niet gefotografeerd willen worden door de pers. Ze eisen een rectificatie. Daarnaast moet Party 10.000 euro overmaken aan een goed doel.

Het weekblad heeft inmiddels gerectificeerd, maar niet van harte. In het nieuwste nummer wordt op gezag van de uitgever excuses gemaakt, maar de redactie is het daar niet mee eens. Redactie-coördinator Ton Metz: „Het was een foto op een openbaar strand, niet stiekem genomen. Ik vind het geen ernstige inbreuk op de privacy.”

De schadevergoeding wil Party niet betalen. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat het dan tot een rechtszaak komt.

Twee jaar geleden wonnen Willem Alexander en Máxima een vergelijkbare zaak. Toen was het de Privé die foto’s gepubliceerde van het gezin op het strand van het Italiaanse Porto Ercole.

De rechter vond die publicatie onrechtmatig: het was een inbreuk op de privacy die niet gerechtvaardigd kon worden met een beroep op de persvrijheid. De foto’s leverden namelijk geen enkele bijdrage aan het publieke debat, maar waren alleen bedoeld om de nieuwsgierigheid van de lezers te bevredigen, vond de rechter. Privé moest 3000 euro betalen.

Metz kent het vonnis, maar is niet bang de rechtszaak te verliezen. „Bij Privé ging het echt om stalking, daarvan is bij ons geen sprake.”

Verder vindt hij dat de prins niet zo moeilijk moet doen: „Als je als prins privacy wilt, gooi je toch gewoon een bak zand op je landgoed? Heb je ook een strand.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden