Prins Johan Friso haalt tweede academische titel

De bolleboos van de Oranjes. Zo kan prins Johan Friso, de tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus, zonder overdrijven worden genoemd. Hij voltooide gisteren, de dag waarop hij zijn 27e verjaardag vierde, zijn studie economie aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. In aanwezigheid van zijn naaste familieleden nam hij de papieren documenten behorende bij het doctoraal in ontvangst. Vorig jaar december studeerde Johan Friso in aan de Delftse TH af in de Lucht- en Ruimtevaarttechniek.

Prins Johan Friso is het eerste lid van de koninklijke familie dat er prat op kan gaan twee volwaardige universitaire studies te hebben voltooid. Zijn opleiding zal het hem mogelijk moeten maken op eigen kracht zijn leven in te richten. Johan Friso is er, met hulp van zijn ouders, in geslaagd buiten de schijnwerpers van de publiciteit op te groeien. Dat neemt niet weg dat hij na zijn broer Willem-Alexander tweede staat op de lange lijst van troongerechtigden. Maar staatshoofd worden is iets dat Johan Friso totaal niet ambieert.

Van prins Willem-Alexander wist Nederland weinig totdat hij zich na zijn Leidse studiejaren in het openbare leven stortte. Van Johan Friso weten we nog minder en het ziet er niet naar uit dat hij het voorbeeld van zijn broer om meer bekendheid te krijgen zal navolgen. Alleen als hij zich er niet aan kan onttrekken verschijnt Johan Friso ten tonele. Op Koninginnedagen en op Prinsjesdag is hij er meestal bij, al liet hij een paar keer verstek gaan omdat hij in buitenland verbleef.

Voorafgaande aan zijn studie in Delft was hij twee jaar student mechanical engineering aan de beroemde Berkeley universiteit in Californie. Friso onderhoudt hechte banden met Amerika en het bedrijfsleven daar. Als onderdeel van zijn studie in Delft liep de prins stage bij McDonnell-Douglas, een van de grootste vliegtuigbouwers. Voor zijn economiestudie deed hij praktijkervaring op bij het internationale adviesbureau McKinsey.

In tegenstelling tot zijn twee andere broers houdt Johan Friso zich ook rustig op het gebied van de liefde. Tot nu toe heeft hij geen serieuze relaties aangeknoopt of hij moet er in zijn geslaagd dat voor de buitenwereld verborgen te houden. Het enige waar Johan Friso, behalve zijn studieprestaties, af en toe de kranten mee haalt is met verrichtingen in de golfsport. Daarin steekt hij zijn grootvader prins Bernhard zelfs naar de kroon.

Het militaire leven is aan Johan Friso voorbij gegaan. Hij werd daarvoor afgekeurd wegens een astmatische aandoening.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden