Prins Haakon en zijn Mette-Marit

De Noorse kroonprins verscheen gisteren in Oslo voor het eerst officieel in het openbaar met zijn verloofde. Dit gebeurde tijdens de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede aan Kim Dae-jung, president van Zuid-Korea. De zeventwintigjarige Haakon is kort geleden verloofd met Mette-Marit Tjessem Hüjby (27). Hun verhouding heeft in Noorwegen veel stof doen opwaaien omdat Hüjby een alleenstaande moeder is. Bovendien is haar ex-vriend en de vader van haar driejarig zoontje veroordeeld wegens bezit van cocaïne.

Al eerder dit jaar bevestigde de kroonprins dat zijn vriendin in het begin van de jaren negentig regelmatig verkeerde in 'house-kringen', waar het gebruik van drugs gebruikelijk is. ,,Maar dat was toen en sindsdien is er veel veranderd,'' aldus de kroonprins. Hüjby (27) studeert sociale antropologie en journalistiek. De kroonprins is stagiair bij het ministerie van buitenlandse zaken.

In september dit jaar gingen de twee samenwonen in een appartement in het centrum van Oslo. Dat leidde tot discussies over de toekomst van de Noorse monarchie. Britta (47), reisadviseuse: 'Ik vind het jammer dat ze zich zo weinig koninklijk gedragen. Haakon sjouwt zijn boodschappen in een plastic tasje naar huis. Bovendien kennen ze elkaar nog maar kort.' De verhouding is begonnen in de zomer van 1999.

Toch was er ook veel steun voor de kroonprins. De Noren hebben immers het geslaagde voorbeeld voor ogen van koning Harald, de vader van Haakon. Ook hij koos voor een 'gewoon' meisje en trouwde in 1968 met Sonja Haraldsen.

De kroonprins gaat het zoontje niet adopteren. Wel wordt het kind na het huwelijk een volwaardig lid van de familie. Tijdens de persconferentie keek Hüjby gelukkiger dan op de beelden die de Noorse televisie van haar uitzond in het najaar. Toen stormde een geëmotioneerde Hüjby op een cameraman af. Ze wilde met rust worden gelaten. Glimlachend verzekerde zij nu dat ze de rol van koningin graag op zich neemt.

In overeenstemming met de Noorse grondwet vroeg koning Harald goedkeuring voor de verloving aan de Noorse premier Jens Stoltenberg en de regering. Daarna maakte de voorzitter van het parlement het nieuws bekend. Het huwelijk zal plaatsvinden op 25 augustus.

Talloze Noren hebben felicitaties gestuurd. Niet alleen bloemen en kaarten maar ook e-mails. Ook scholiere Anna (19) zond een e-mail. Haakon heeft gezegd: 'Je trouwt met degene van wie je houdt.' Dat is toch geweldig?

Op de homepage van het koningshuis staat dat de e-mails niet zullen worden beantwoord. Wel worden aangedragen ideeën in overweging genomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden