Prins gaf rol Lockheed-affaire postuum toe en verzoende zich met zijn ’lot’

amsterdam – Prins Bernhard heeft, in een na zijn dood gepubliceerd interview, toegegeven dat hij van vliegtuigfabrikant Lockheed ’commissie’ heeft ontvangen voor het aanprijzen van vliegtuigen. Het ging om 1,1 miljoen dollar waarvan het grootste deel naar het Wereldnatuurfonds zou zijn gegaan. Tegen journalist Martin van Amerongen van de Groene Amsterdammer zei Bernhard dat „het voor de geschiedenis allemaal niet meer uitmaakt” waar het geld is gebleven. „Ik heb mij verzoend met het feit dat straks het woord Lockheed op mijn grafsteen gebeiteld zal staan.”

Bernhards betrokkenheid kwam aan het licht door hoorzittingen in de Amerikaanse Senaat over smeergeldaffaires. Het vermoeden rees dat de ’very high Dutch official’ weleens prins Bernhard kon zijn. In opdracht van premier Joop den Uyl onderzocht de ’Commissie van Drie’ de beschuldigingen. Harde bewijzen ontbraken, maar de commissie oordeelde wel ’dat de prins zich aanvankelijk veel te lichtvaardig had begeven in transacties, die de indruk moesten wekken dat hij gevoelig was voor gunsten’.

Het kabinet besloot de prins te vrijwaren van strafvervolging. Wel moest de prins zijn fouten erkennen, afstand doen van zijn functie van inspecteur-generaal der krijgsmacht en mocht hij geen uniform meer dragen. Dat verbod is later afgeschaft, waardoor prins Bernhard op 11 december 2004 toch in het uniform van generaal-vlieger kon worden bijgezet in de koninklijke grafkelder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden