Prins Claus steelt de show

Prins Claus was gisteren op Koninginnedag prominent aanwezig. De laatste jaren houdt hij zich meestal enigszins op de achtergrond, maar zo niet in Houten, gisteren de eerste gemeente die de koninklijke familie aandeed.

Fred Lammers

Houten gaat er prat op een fietsgemeente in het groen te zijn. Dat werd dan ook geaccentueerd: een groot deel van de Oranjefamilie stapte op de fiets om van nieuw Houten naar de oude dorpskern te rijden. Koningin Beatrix voelde daar niet voor en liet zich met haar zuster Margriet in een paardentram vervoeren.

Prins Claus koos voor de fiets. De koningin maakte zich daar enige zorgen over. ,,Zou je dat wel doen'', hield zij haar man voor. Maar Claus had zin in een fietstochtje.

Als eerste karde hij weg. Het publiek reageerde enthousiast. Spreekkoren 'Claussie, Claussie' moedigden hem aan. Het enthousiasme steeg ten top toen de prins een charmante dame een lift aanbood op de bagagedrager.

Hij voelde zich zo in zijn element dat hij, evenals hij eerder dit jaar demonstratief deed, zijn stropdas afknoopte en aan een fotograaf in bewaring gaf, met de mededeling dat hij hem wel weer terug wilde. Met open overhemdkraag vervolgde Claus zijn weg.

De stemming werd nog joliger toen prinses Marilène hem al fietsend een hand gaf. Zo reden beiden door de mensenmassa, intussen een vrolijk lied zingend.

Later, bij de presentatie van kinderspelen uit een grijs verleden, voelde prins Claus zich duidelijk tot de Romeinse tijd aangetrokken. In een soort haremtent vleide hij zich languit neer in de zachte kussens om aan te liggen bij het nuttigen van enige versnaperingen.

Neef Maurits deed zich een paar meter verder, met feestmuts, met broer Pieter Christiaan ook tegoed aan de lekkernijen. Claus werd erdoor geïnspireerd zijn langzamerhand onafscheidelijke camera tevoorschijn te halen en het gebeuren voor het familiealbum vast te leggen.

Voor prins Claus was de pret nog niet over. Bij een orkestje maakte hij met de gisteren zestig jaar geworden Pieter van Vollenhoven zelfs een dansje.

Na Houten volgde Utrecht, waar het oude stadscentrum overvol was met belangstellenden.

Ook daar geschilderde leuzen met opmerkingen over de hoedenhobby van de koningin. Prins Willem-Alexander kreeg allerlei huwelijkskandidaten aangeboden, zó voor het meenemen.

Nederland wordt in dat opzicht steeds vrijmoediger. De kroonprins werd voorgehouden dat plassen normaal een piek kostte, maar dat hij gratis van de aangeboden diensten gebruik mocht maken.

In Utrecht waren allerlei muzikale en theateractiviteiten. Op het Janskerkhof poseerde de familie voor sneltekenaars. Zó snel ging dat nu ook weer niet en de resultaten waren dan ook wisselend. De paleismuren zullen ze stellig niet sieren.

In de Kloosterhof waren jarigen uit Utrecht verzameld. Pieter van Vollenhoven opperde daar het idee een club van 30 aprillers op te richten, met prinses Juliana als voorbeeld.

Prins Maurits week nauwelijks van de zijde van zijn vrouw, die duidelijk grenzen had gesteld aan wat kon en niet kon. Bij het zwaaien naar de menigte op het Domplein riep zij Maurits op een gegeven moment toe 'We doen het nog één keer!'

Prins Willem-Alexander volgde ook zijn interessesfeer, knoopte gesprekken aan met mensen langs de route, die soms zo veel tijd in namen dat hij moest sprinten om het gezelschap weer in te halen.

Van Utrecht ging het in de koninklijke bus naar paleis Soestdijk, waar de 90-jarige prinses Juliana haar familie opwachtte. Ook de prinsessen Irene en Christina maakten daar met hun kinderen hun opwachting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden