Prins Claus reikt zelf 'zijn' prijzen uit

Onder een donderend applaus heeft prins Claus gisteren onverwacht toch twee naar hem genoemde prijzen uitgereikt. Het sprekende deel van de plechtigheid nam kroonprins Willem-Alexander voor zijn rekening.

Van onze verslaggever

In het Paleis op de Dam zei de Prins van Oranje met gemengde gevoelens de honneurs waar te nemen: ,,Ik ben treurig, vereerd en blij. Treurig omdat mijn vader door zijn ziekte de hele ceremonie niet op zich kan nemen. Vereerd omdat hij mij heeft gevraagd die taken op me te nemen. En blij omdat hij er toch bij kan zijn.''

Voordat de 74-jarige Claus de prijzen uitreikte aan de twee Braziliaanse winnaars, had Willem-Alexander voor hen nog een persoonlijke noot: ,,Een beetje verdrietig ben ik als sportliefhebber, omdat onze nummer 14 (in zijn glorietijd het rugnummer van voetballer Johan Cruijff, red.), niet speler van de eeuw is geworden. Ik feliciteer de Brazilianen met de verkiezing van Pele.''

Het Prins Claus Fonds koos dit jaar voor het thema stadshelden. Er werden tachtig bijzondere stedelingen genomineerd. Met hulp van meer dan honderd experts werden de winnaars aangewezen. De uitverkorenen zullen de hoofdprijs van 100000 euro moeten delen. Nummer drie, de Mexicaan Francisco Toledo, had de enveloppe al binnen. Vanwege zijn vliegangst bedankte hij vanaf een videoscherm voor de erkenning van zijn werk als restaurateur en hoeder van de Indiaanse cultuur.

Jaime Lerner was er wel. In zijn woonplaats Curitiba is hij een opvallende stadsplanner. Hij staat bekend om zijn originele vondsten, zoals het geven van een gratis buskaartje tegen het inleveren van huisvuil. En ook een vertegenwoordiger van Viva Rio, een organisatie die in Rio de Janeiro de massa in beweging weet te zetten tegen het geweld op straat, ontving zijn prijs.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden