Prins Charles opent zwaar beveiligde klimaattop Parijs

Prins Charles bij de klimaattop in Parijs Beeld anp
Prins Charles bij de klimaattop in ParijsBeeld anp

Prins Charles heeft vanmorgen bij het begin van de 21ste VN-klimaatconferentie in Parijs de delegaties van de ruim 190 landen opgeroepen om bij onderhandelingen in de komende twee weken vooral aan hun kleinkinderen te denken. Charles zei dat ook hij bij het klimaat denkt aan zijn eigen kleinkinderen, aan hun toekomst.

In een zwaar beveiligd conferentiecentrum bij vliegveld Le Bourget zijn vandaag ook zo'n 150 staatshoofden en regeringsleiders bijeengekomen. Zij markeren met hun aanwezigheid het belang van de conferentie. Ook Rutte, staatssecterartis Dijksma (milieu) en minister Ploumen (ontwikkelingssamenwerking) zijn in Parijs.

De Verenigde Naties willen met de parade van staatshoofden uitdrukken dat nummer 21 van de klimaattops er één is die met grote besluiten moet komen. Bij de vorige klimaattop in Kopenhagen, kwamen de regeringsleiders pas op het eind van de conferentie. De onderhandelingen waren toen al verzand, die top leidde niet tot een krachtig resultaat.

'Weerbaarheid vergroten'
Premier Mark Rutte spreekt als zestigste regeringsleider rond een uur of zeven vanavond. Hij krijgt net als alle anderen drie minuten. Rutte zal vertellen dat Nederland wil bijdragen aan het vergroten van de weerbaarheid van landen die special door klimaatverandering worden bedreigd.

Christiana Figueres, directeur van het klimaatprogramma van de VN, vroeg de top om over twee weken met een klimaatakkoord te komen, dat ook perspectief biedt voor de armere landen. "Nooit eerder lag er zo'n grote verantwoordelijk in de handen van zo weinig mensen. De wereld rekent op u."

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hebben vandaag na aankomst in Parijs gezegd dat zij willen samenwerken om de klimaatttop tot een succes te maken.

Redacteur Joop Bouma is voor Trouw in Parijs. Volg hem via onderstaand Twitter-account.

Ban Ki-Moon
VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon heeft zojuist bij de opening van de 21ste klimaattop in Parijs de landen opgeroepen maatregelen af te spreken die de opwarming in de komende jaren beperken tot 1,5 graden. Die oproep gaat verder dan het 2-graden maximum dat tot dusver is gehanteerd.

De VN-chef riep op tot solidariteit met 'de meest kwetsbare en armere landen'. Hij hield de rijke landen voor dat ze zich moeten houden aan hun eerdere belofte om in de jaren na 2020 een fonds van 100 miljard dollar in stand te houden om de gevolgen van klimaatverandering te financieren in landen die nog in ontwikkeling zijn.

Ban Ki-Moon vroeg om een geloofwaardig klimaatakkoord. "De toekomst ligt bij jullie, de toekomst van de aarde is in jullie handen. We kunnen ons geen besluiteloosheid meer veroorloven." Hij wees er op dat wereldwijd burgers de straat op gaan en hun regeringen vragen het klimaatprobnleem aan te pakken. "Ik hoop dat jullie naar deze stemmen luisteren. Jullie hebben een morele verantwoordelijkheid naar de wereld."

Secretaris Generaal van de VN Ban Ki-Moon komt aan in Parijs. Beeld anp
Secretaris Generaal van de VN Ban Ki-Moon komt aan in Parijs.Beeld anp
Mark Rutte en Francois Hollande bij de opening van de klimaattop in Parijs. Beeld anp
Mark Rutte en Francois Hollande bij de opening van de klimaattop in Parijs.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden