Klein Verslag

Prins Charles had zelf wel even mogen buigen

Prins Charles op bezoek in Australië. Beeld Wim Boevin000

Prins Charles bezocht deze week Australië, en wel het noordelijkste puntje ervan (bijna) in het Northern Territory.

Land van de Aborigines.

Nou en? zult U misschien vragen en het bezoek was in deze krant ook geen bericht waard, maar elders, in de Britse pers en ook in de Süddeutsche Zeitung, las ik er graag over.

Het fascineert me, dat wedervaren van de Aborigines, de oerbewoners van Australië, dat even, na de eerste beroering met zeilschepen uit Europa Nieuw-Holland heette, totdat die Hollanders hun belangstelling voor het continent verloren.

Ze waren dan ook alleen in contact geweest met dat hete, droge noorden. Willem Jansz, kapitein van de Duyfken, berichtte in 1605 over 'zwarte, wrede wilden' die enkele leden van zijn bemanning hadden vermoord.

Logboek

In 1688 schreef de Engelse schipper William Dampier, die ook de noordkust aandeed dat hier 'het meest miserabele volk van de wereld' leefde. Ze waren lang en dun, hadden grote hoofden en hielden hun ogen half gesloten tegen de vliegen. 'Ze hebben geen huizen, maar leven in de open lucht zonder enige bedekking, terwijl de Aarde hun bed is, en de Hemel hun dak.... de Aarde biedt hun niets te eten, er groeit geen kruid of enige graansoort, noch kunnen ze vogels vangen of beesten, want daar hebben ze de middelen niet voor.'

Een kleine eeuw later deed ene James Cook, kapitein van de Endeavour, een heel andere waarneming toen hij in 1769 als eerste de oostkust van Australië bereikte, in een baai die hij Botany Bay noemde. Daar voer hij in zijn schip aan prauwen voorbij waarin inboorlingen zaten te vissen - en die keken van de komst van Cook niet op of om.

In zijn logboek noteerde hij later dat sommigen in hen de meest armoedige mensen op aarde zagen. 'Maar in werkelijkheid zijn ze veel gelukkiger dan de Europeanen, onkundig van de overbodige, maar in Europa zo gewilde gerieven. Ze zijn blij er geen nut in te zien.' Verderop schreef hij nog dat het enige dat ze wilden was dat hij weer zou vertrekken.

Misschien voorvoelden de Aborigines dat juist de komst van Cook hun lot zou bezegelen, want hier begon de kolonisering van het continent, waar toen naar schatting driehonderdduizend Aborigines leefden, nazaten van een oervolk dat zich er vijftigduizend jaar geleden op miraculeuze wijze vestigde.

De tekst loopt door onder de foto

Aborigines. Beeld Wim Boevin000

Aan het eind van de negentiende eeuw, dus ruim een eeuw na de komst van Cook, waren er van hen nog vijftig- of zestigduizend over. Ze werden eigenlijk niet eens tot de Brits-Australische bevolking gerekend; pas in 1967 werden ze voor het eerst bij een census meegeteld.

Dus welkom, prins Charles, toekomstig koning van het Verenigd Koninkrijk, die bij zijn aankomst werd ontvangen met zang en dans, een hoofdband met witte veren kreeg en een ceremonie mocht bijwonen op de heilige berg Nhulun.

Ook viel hem een genezend ritueel ten deel, waarbij een didgeridoo-speler zijn instrument tegen de borst van de prins zette en erop die donkere trillende tonen produceerde. Het duurde maar dertig seconden. De prins zei zich al een stuk beter te voelen.

Hij had wel even mogen buigen, voor een van de oudste volken op aarde.

Lees eerdere afleveringen van Klein Verslag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden