Prins Charles: Gedreven door milieugeloof

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Prins Charles werd gisteren 60 jaar. Bijna een leven lang wacht hij al op de troon, maar als prins kan hij zich beter ontplooien dan hij als koning ooit had gekund.

Paul-Kleis Jager

Koningin Elizabeth II gaf donderdag een groot verjaardagsfeest voor haar zoon op Buckingham Palace. Het Philharmonia Orchestra, waar de prins van Wales beschermheer van is, gaf een concert voor een zaal vol familie, Europese royalty en society-figuren. Zijn zoons William en Harry spraken hem toe, en maakten een grapje over zijn buitenhuis Highgrove in zuidwest-Engeland dat nu toe zou zijn aan de installatie van een lift op de trap.

Of hij het erg vindt dat zijn moeder nog geen afstand wil doen van de troon is onbekend. Volgens sommigen wil hij graag koning worden maar is Elizabeth (82) van plan tot haar dood aan te blijven. Als zij net zo oud wordt als haar moeder, die op 101-jarige leeftijd overleed, heeft Charles nog twintig jaar te gaan.

Andere experts en vrienden zeggen juist dat hij decennia geleden al wist dat hij zijn sporen eerder moest verdienen als prins van Wales dan als een koning van eighty something. Als prins was hij ook beter in staat zijn mening te geven over zaken die zijn interesse hebben, zoals architectuur en milieu.

Volgens de historicus Andrew Robberts heeft hij er een echte baan van gemaakt. „Hij heeft gepleit voor biologisch voedsel in plaats van gemodificeerde gewassen, het behoud van architectonisch erfgoed, en hij zette zich in voor achterstandsjongeren en betere betrekkingen met de islamitische wereld.”

Maar Charles is vooral groen, groen op een bijna religieuze manier. „Hij wordt”, aldus de schrijver J.M. Ledgard, „gedreven door de onheilspellende gedachte dat de beschaving wordt bedreigd door de verwoesting van het milieu en dat alleen een holistische levenswijze daar misschien nog iets aan kan veranderen.”

Hij beleed zijn milieugeloof voor het eerst in 1991, toen hij bijeenkomsten organiseerde op zijn jacht voor het begin van een milieutop in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Daarmee was hij er vroeg bij, want sindsdien is de ontbossing volgens berekeningen van het Internationale panel over klimaatverandering de op twee na grootste oorzaak van de CO2-uitstoot.

In 2007 begon hij het Regenwoudproject, waarmee hij de ’krankzinnige biocide’ zoals hij het noemt, wil stoppen en ’het luchtverversingssysteem’ van onze planeet wil redden.

De wortels van de groene Charles liggen in de tijd dat hij als jongen jaagde en viste op het landgoed Balmoral in Aberdeenshire. Hij maakte zich de gedachte van Carl Jung eigen dat de westerse mens zijn ziel en religieuze zin moet terugvinden.

Charles is weleens uitgelachen, vooral om zijn interesse voor goeroes en paranormale verschijnselen. Het legendarische satirische poppenprogramma ’Spitting Image’ voerde hem op als een vaagheden murmelende fakir. Gegrinnikt werd er ook toen hij zich in de handel van organische voeding stortte. Maar zijn Duchy Originals is een groot succes: na achttien jaar haalt deze keten van biologische kruideniers een omzet van 50 miljoen Britse pond. Binnenkort openen vestigingen in Amerika en India.

De winst van Duchy Originals gaat naar zijn eigen zeventien liefdadigheidsinstellingen. Volgens zijn kantoor genereerde hij vorig jaar 122 miljoen pond voor zijn fondsen. Daarmee is hij een grootindustrieel geworden op liefdadigheidsgebied.

Hierdoor gaat het beter met zijn populariteit, maar hij is nog altijd minder geliefd dan de koningin, die veel respect afdwong door meer dan vijftig jaar toewijding aan de troon.

Sommige Britten houden hem nog steeds verantwoordelijk voor de dood van Prinses Diana en verwijten hem zijn buitenechtelijke affaire met Camilla Parker Bowles, met wie hij later trouwde. Zijn imago liep ook deuken op door onthullingen over zijn grootse levensstijl. Zelfs zijn tandpasta zou hij niet zelf uit de tube hoeven te knijpen.

De Daily Mirror vatte de gevoelens van veel onderdanen als volgt samen: ’Happy Birthday Charles, but long may the queen reign over us.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden