Prins Bernhard mogelijk betrokken bij wapenhandel

Juliana en Bernhard op Schiphol na een staatsbezoek in 1957. ( FOTO ANP ) Beeld
Juliana en Bernhard op Schiphol na een staatsbezoek in 1957. ( FOTO ANP )

Het programma Netwerk van de EO vervolgde zijn zoektocht naar de mogelijke rechtstreekse betrokkenheid van Prins Bernhard en het wapenhandelsnetwerk rond Daniël Wolf. Keihard bewijs is er nog niet.

Van onze redactie internet

Bernhard zou via zijn staf betrokken zijn bij wapenhandel en bij een poging tot staatsgreep in Indonesië. De entourage van de Prins zou van Soekarno af hebben gewild. Men wilde geen onafhankelijk Indonesië maar een Nederlands Gemenebest en Bernhard zou beoogd onderkoning van Indonesië zijn.

De Staf van Bernhard, met name zijn persoonlijk secretaris Jan Willem Duyff, was bekend met de wapenhandelaar Daniël Wolf. Deze heeft met zijn broer Mozes fortuin gemaakt door aan alle partijen in de Spaanse Burgeroorlog wapens te verkopen. De Joodse Wolf was in de Tweede Wereldoorlog goede maatjes met de Duitse Abwehr en inlichtingendienst en hij wist zichzelf te redden en zijn kapitaal veilig te stellen in Zwitserland.

Na de oorlog leverde Wolf via tientallen dekmantelorganisaties wapens aan wie ze maar hebben wilde. Hij zou ook samen met Bernhard een rechtstreeks belang hebben gehad in de houthandel in Suriname. Wolfs wapens zouden zijn gebruikt om Indonesische verzetsgroepen te helpen en ook de mislukte couppoging in 1950 van Raymond Westerling zou met zijn steun op weg zijn geholpen.

Dat Wolf wapens verhandelde staat vast, maar de rechtstreekse band van Prins Bernhard met het wapenhandelsnetwerk wordt niet hard aangetoond. Wel is het zo dat zijn staf banden onderhield met Wolf en anderen die voor Wolf werkten of met hem samenwerkten in zijn wapenhandelsnetwerk. Uit veiligheidsrapporten van de Marechaussee is gebleken dat Wolf zelf rechtstreekse contacten had met Bernhard en dat er in ieder geval twee wapenhandelaars uit de kringen van Wolf op Soestdijk zijn geweest.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden