Prins Bernhard is weer fit genoeg voor een feestje

Prins Bernhard voelt zich weer fit genoeg om vandaag in zijn vroegere kantoor van militair inspecteur-generaal een jubileum mee te vieren. De 89-jarige prins, die in mei twee keer op de rand van de dood zweefde, is na twee maanden vakantie in Italië voldoende opgeknapt voor een reünie op het landgoed De Zwaluwenberg, even buiten Hilversum.

Van onze verslaggever

,,Het gaat goed met hem, maar hij doet nog geen openbare optredens'', aldus een woordvoerder van het koninklijk huis. Dat Bernhard wel naar het landgoed gaat waar hij 31 jaar lang heeft geresideerd als inspecteur-generaal van de krijgsmacht, past bij zijn voorliefde voor alles wat militair is. De functie is speciaal voor hem uitgevonden. Tijdens de oorlog had koningin Wilhelmina hem behangen met generaalsrangen, maar een bijpassende baan had zij niet voor hem toen de politiek zich verzette tegen een opperbevelhebberschap voor Bernhard. Als inspecteur-generaal kon hij zich overal vertonen, want hij was algemeen adviseur van de minister maar zonder enige bevoegdheid.

Toen hij in 1976 na het Lockheed-corruptieschandaal niet meer militair mocht optreden, leek de functie een zachte dood te sterven. Maar anno 2000 afficheert inspecteur-generaal C. de Veer zich als 'de ombudsman voor defensie'. Het landgoed met enkele tientallen stafleden lijkt zeker van de toekomst nu minister De Grave de inspecteur-generaal heeft aangeduid als ,,smeerolie in een grote, soms bureaucratische organisatie''.

De Veer zelf, die in 1999 aantrad, denkt dat hij 'vele moeizame juridische procedures heeft voorkomen'. Vorig jaar deden ruim vierhonderd defensiemedewerkers (een half procent) hun beklag bij De Veer, die doorgaans in driekwart van de gevallen een regeling weet te bereiken.

Net als de rest van Defensie breekt De Veer zich het hoofd over de werving van nieuwe militairen. Zorgelijker nog is hij over de militaren die weggaan met ,,hun unieke ervaring''. ,,Ik constateer een toenemende onvrede over de zorg voor het personeel'', zegt hij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden