Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011

Alle grote popsterren en filmhelden heeft hij voor zijn camera gehad. Maar gisteren moest Anton Corbijn er zelf aan geloven. Van alle kanten werd hij gefotografeerd, toen prinses Máxima hem in Amsterdam de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 uitreikte. De fotograaf, ontwerper en filmmaker krijgt de prijs omdat hij geldt als een 'belangrijke beeldmaker en -vormer van de populaire cultuur van zijn generatie'. Tijdens de uitreiking waren er live-optredens van diverse artiesten, onder wie Bono van U2 (foto rechts), Chris Martin (Coldplay) en Herbert Grönemeyer. Van zanger Tom Waits was er een videoboodschap.

Het was even doorbijten voor de sobere en bedachtzame Anton Corbijn (Strijen, 1955). Hij mag dan inmiddels zelf een beroemdheid zijn, een glamourboy is hij niet en zal hij ook nooit worden. Dat heeft te maken met zijn wortels, vertelde hij ooit in Trouw. Als domineeszoon groeide hij op in het 'zware' Strijen en dat heeft hem gestempeld. Je ziet het ook terug in zijn foto's van beroemdheden, die vaak iets zwaarmoedigs hebben en ontdaan zijn van alle luxe en glamour.

Corbijn gaat zich samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds inzetten voor kunst en cultuur in 'zijn' stad Den Haag. Met het Haagsche Bluf Fonds, met een startkapitaal van 75.000 euro, wil hij vooral jonge kunstenaars helpen.

Corbijn begon zijn loopbaan begin jaren zeventig met het fotograferen van popconcerten. Daarna brak hij internationaal door met portretfotografie van onder meer Miles Davis, U2 en David Bowie. Ook maakte hij platenhoezen, videoclips en decors voor popconcerten. Als regisseur tekende hij voor de films 'Control' (2007) en 'The American' (2010).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden