Prins 'Bandar Bush' dacht dat ook Obama een vriend zou zijn

De Saoedische prins Bandar al-Sultan stond bekend als een van de meest gewiekste spionnenchefs in de wereld. Maar nog geen week nadat hij in zijn vaderland aankwam van ziekteverlof in de VS en Marokko, kreeg hij te horen dat hij zijn spullen weer kon pakken. De Saoedische regering maakte dinsdagavond bekend dat de beruchte inlichtingenchef uit zijn functie is ontheven.

Prins Bandar wordt gezien als de architect van het Saoedische beleid in Syrië. De inlichtingenchef had tot taak de Syrische president Basjar al-Assad omver te werpen. Daarbij schuwde hij geen enkel middel.

Onder zijn leiding voorzag de geheime dienst Syrische en buitenlandse rebellen van wapens, geld, advies en training. Het waren beslist niet de seculiere en democratisch gezinde rebellen die profiteerden van Bandars hulp, maar guerrilla's van radicale soennitische organisaties.

De obsessie met de val van Assad werd Bandars ondergang. De blinde steun aan extremisten, maar ook zijn arrogante houding, wekte de toorn van de Verenigde Staten. Bandar beschuldigde Obama openlijk van lafheid omdat hij in augustus weigerde Syrië militair aan te vallen. Ook dreigde de 65-jarige prins met 'grote verschuivingen' in het Saoedische beleid jegens de Verenigde Staten.

Bandar was 22 jaar ambassadeur in de VS en hield daar veel vriendschappen met Amerikaanse presidenten aan over, onder meer met George W. Bush - een hechte vriendschap, die de prins de bijnaam 'Bandar Bush' opleverde.

Waarschijnlijk was Bandar in de veronderstelling dat hij vanwege zijn reputatie ook een potje kon breken bij Obama. Maar dat bleek een verkeerde inschatting. Het vertrek van Bandar komt nog geen maand na het bezoek van Obama aan het koninkrijk. De president zou bij de Saoedische koning hebben geklaagd over de uitlatingen van Bandar en hem hebben verzocht de prins uit zijn functie te zetten.

Het plan Bandar opzij te schuiven werd vergemakkelijkt door zijn afwezigheid. Zijn ziekteverlof vormde een perfecte gelegenheid om een interne coup voor te bereiden. Hij wordt vervangen door zijn voormalige rechterhand, prins Mohamed bin Najef.

Hoewel de koning over alle grote kwesties blijft beslissen, zal Saoedi-Arabië nu waarschijnlijk een andere politieke koers varen, vooral wat betreft Syrië. Het bewind is bang dat veel Saoedische djihadisten vanuit Syrië zullen terugkeren naar hun geboorteland.

Het is aan Najef, die carrière maakte als Al-Kaidajager, om het koninkrijk te beschermen tegen de djihadisten die door Bandar werden aangezet aartsvijand Basjar al-Assad omver te werpen.

in het nieuws omdat ...

de Saoedische inlichtingenchef uit zijn functie werd gezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden