Principeakkoord EU en VS over landbouwsubsidies

BRUSSEL - De Europese Unie en de Verenigde Staten zullen elkaar op de komende top van de wereldhandelsorganisatie WTO niet openlijk verwijten dat ze eerlijke wereldhandel frustreren met hun landbouwsubisidies en tariefmuren. De handelsblokken nemen zelfs een gezamenlijk standpunt in.

Dat is het resultaat van wekenlang diplomatiek overleg tussen de twee economische zwaargewichten. Volgende maand vergaderen in het Mexicaanse Cancun de 146 landen van de wereldhandelsorganisatie WTO.

Hoofdrolspelers zijn de EU en de VS. Die moeten laten blijken hoever zij hun economische beleid willen aanpassen aan het streven van de WTO naar een wereldmarkt met gelijke kansen voor arme en rijke producenten.

De vijftien EU-lidstaten studeerden gisteravond nog op de uitkomst van het overleg. Er zijn geen gedetailleerde afspraken gemaakt, maar wel een 'raamwerk' waarmee de handelsblokken in Cancun gezamenlijk naar buiten treden. Zo nemen de EU en de VS een gezamenlijk standpunt in op het gebied van overheidssteun aan boeren, exportsubsidies en de toegang van andere aanbieders van landbouwproducten tot hun markten. Op het gebied van industriële goederen zullen de EU en de VS hun importheffingen verlagen. Ook beloven ze milde regelingen voor arme landen.

Maar het accent ligt bij het komende WTO-overleg op landbouw en gisteren rees de vraag al of de gezamenlijke benadering van de EU en de VS goed of slecht nieuws is voor de huidige 'verliezers' in de wereldhandel: de arme landen. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is het allemaal nog maar een voorzichtige stap tot toenadering tussen de handelsblokken, maar is het wel een stap in de goede richting. ,,Er zijn een paar punten waarover we het eens zijn, maar eigenlijk is het nog maar een begin'', zegt hij. ,,Toch hopen we dat het het WTO-overleg weer op gang helpt.''

Vanuit de rest van de wereld werd het achter gesloten deuren gevoerde overleg echter met wantrouwen gevolgd. Met name onder arme landen heerst het vermoeden dat de handelsblokken hen straks op de WTO-vergadering de pas zullen afsnijden. Volgens hen is dit akkoord er vooral voor de handelsblokken zelf. Die gaven in de afgelopen jaren veel ruimte om tegen elkaar te worden uitgespeeld, omdat ze talloze conflicten uitvochten over elkaars beleid. Een gezamenlijk standpunt kan de handelsblokken oppermachtig maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden