Prince Regent

Metrohalte van: judoka Anton Geesink.

Tokio (1964): Goud in open klasse.

Nimmer heeft een Nederlandse sporter op een ander volk zo'n indruk gemaakt als Anton Geesink op 23 oktober 1964. Op de laatste dag van de Spelen in Tokio dompelt de judoka de totale Japanse bevolking in rouw. In de olympische finale van de open klasse verslaat de Utrechter de favoriet Akio Kaminaga. Tot ontsteltenis van miljoenen tv-kijkers en ruim 17.000 Japanners in de Nippon Budokan, waar ook prinses Beatrix en prins Bernhard aanwezig zijn. "Ik ben altijd gelukkig na een overwinning, maar nu ben ik wel bijzonder blij", zegt Geesink (30) in Trouw. "Ik zou het zo verdrietig hebben gevonden als ik mijn landgenoten, die zo met me hebben meegeleefd, zou hebben teleurgesteld."

Van de aanwezige Nederlanders omhelst zwemster Ada Kok de nieuwe olympisch kampioen als eerste. Na de prijsuitreiking wordt de reus Geesink - met zijn 1.96 meter en 126 kilo 15 centimeter groter en 18 kilo zwaarder dan Kaminaga - door een grote menige weggeleid naar een aparte ruimte. Daar krijgt hij de felicitaties van Beatrix en Bernhard, maar ook van de Japanse kroonprins Akihito en de kroonprinses Michiko. Later arriveert zijn vrouw Jana, die nooit naar Antons wedstrijden durft te kijken en tijdens de finale in haar hotelkamer zit.

Judo, de populairste volkssport in Japan, is op verzoek van de organisatie in het olympische programma opgenomen. In de aan de keizerlijke tuinen grenzende Nippon Budokan verloopt alles naar wens voor het thuisland. Op de slotdag moet Kaminaga met het vierde Japanse judogoud voor de apotheose zorgen. Maar hoe anders loopt het. Wat in Tokio voor Japan het glorierijkste moment van de Spelen moet worden, eindigt in een traumatische ervaring. Door toedoen van een voormalig bouwvakker uit de Utrechtse Wijk C.

De finale tussen Geesink en Kaminaga begint vrijdag om 15.41 uur plaatselijke tijd - in Nederland is het acht uur vroeger. Negen minuten en twintig seconden later is de senastie compleet. Uit een tweede houdgreep van Geesink is voor Kaminaga geen ontsnappen mogelijk. Voor het eerst is een Japanse judokampioen op eigen bodem verslagen. "Nog nooit heb ik een Japanner zien huilen", zegt Geesink. "Bij Kaminaga, trainers, verzorgers en officials zag ik de tranen over de wangen lopen."

De deelname van Geesink aan de Spelen is lang onzeker. Als judoleraar is hij geen amateur. Via een door prins Bernhard gecreëerde sluiproute mag hij toch naar Tokio, waar hij zich drie maanden in het hol van de leeuw voorbereidt. De Japanners vrezen hem, aangezien Geesink hen op de WK van 1960 heeft afgetroefd. Toch komt de ultieme vernedering in eigen land hard aan. Kaminaga wordt tot zijn dood in 1993 door de deceptie achtervolgd. Geesink, die tot zijn overlijden in 2010 ook vaak aan de historische triomf wordt herinnerd, krijgt in Japan de heldenstatus - een bijzondere eer voor een buitenlander.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden